Satulaongelmia

Olen aina tiennyt, että minulla on todella älykäs hevonen. Siitä tietoisena varoittelen usein myös selkään kiipeäviä kavereitani siitä, että Futuralla on taipumusta oppia niin hyvät, kuin huonotkin tavat hetkessä. Futura ei kuitenkaan missään nimessä ole epäluotettava tai hankala ratsastaa, vaikka se onkin herkkä ja saattaa toisinaan tehdä jotain rajumpaakin.

Itse en usko siihen, että temppuileva hevonen vain “pelleilee”, vaan taustalla on yleensä kipua, epämukavuutta tai aikaisemman kivun ja epämukavuuden myötä opittu tapa. Älykäs hevonen voi myös kyseenalaistaa ratsastajan pyynnöt niiden epäselvyyden takia tai yksinkertaisesti siksi, että se kokee oman toimintatapansa kannattavammaksi kuin ratsastajan pyyntöjen mukaan toimimisen.

Futuralle on tavanomaista riehaantua kertaluontoisesti ensimmäisten pakkasten aikaan, keväällä lumien sulaessa tai koska tahansa, jos liikutus on ollut kevyttä pidemmän aikaa. Jos kuitenkin muulloin ratsastaessa esiintyy kiukuttelua, pukittelua tai jonkin sortin riehumista,  kutsun valkotakkiset  suhtaudun asiaan vakavasti ja päällimmäisenä oletuksenani on, että Futura on jostain kipeä. Edellisessä postauksessa kerroin, että Futura oli ollut jonkin aikaa jäykkä ja liikkunut selvästi tavallista huonommin.

Ongelma ratkesi lisäämällä jumppaliikkeitä ja ratsastamalla kevyitä treenejä kentällä ja maastossa noin viikon ajan. Pellolla kävimme vain vähän pyörähtämässä. Peltotreenien kanssa aion jatkossa ottaa varovasti ja tehdä vain lyhyitä peltokäyntejä, koska Futura ei siellä tosiaankaan säästele itseään, vaan käyttää esimerkiksi ravissa kaiken kapasiteettinsa.

Liikkuminen muuttui nopeasti entiselleen jumppailun myötä, mutta uusi ongelma tuli eteen keskiviikkona. Ajattelin pitkästä aikaa mennä vähän kavaletteja. Ratsastin alusta lähtien kaulanarulla ja ylitimme kavaletit ensin käynnissä. Se sujui ihan normaalisti, joten seuraavaksi yritin samaa tehtävää ravissa.

Futura kuitenkin yritti jokaisella yrityksellä pysähtyä tai siirtyä käyntiin ensimmäisen kavaletin jälkeen. Ajattelin ensin, että Futuraa vain jännittää, ettei mahdu ison ravinsa kanssa siihen väliin, mutta väli oli kyllä niin pitkä, että se olisi oikeasti onnistunut laukassakin.

Parin raviyrityksen jälkeen kokeilin kavaletteja vielä laukassa, jos rytmi löytyisi siinä helpommin, mutta tulos oli sama; onneton räpiköinti ensimmäisen kavaletin yli ja sen jälkeen totaalinen hyytyminen. Kokeilimme vielä laskea kavaletit maapuomeiksi, mutta ongelma jatkui siitä huolimatta.

Futura alkoi myös luimistella kiukkuisena, heitellä päätään ja yritti jopa ryntäillä miten sattuu, joten katsoin parhaaksi laittaa suitset päähän. Puomitreeni kuitenkin unohdettiin, koska jos normaalisti puomeista innostuva hevonen käyttäytyy noin, se on mielestäni selvä merkki siitä, ettei kaikki ole hyvin.

Kun puomit oli otettu pois kentältä ja suitset puettu päähän, Futura liikkui todella hienosti ja letkeästi kaikin puolin, mikä lisäsi hämmennystäni. Se oli todella tasainen, ryhdikäs ja miellyttävä ratsastaa. Normaalisti Futura on liikkunut kaulanarulla rennommin kuin suitsilla, mutta nyt tilanne oli päinvastainen. Kokeilin vielä lopuksi ratsastaa ilman suitsia, mutta Futura  vain kiukutteli, yritti pukitella ja vaihteli jatkuvasti suuntaa. Ei auttanut muu kuin laittaa suitset takaisin päähän.

Olin aivan ihmeissäni, koska vain paria päivää aikaisemmin olin ratsastanut Futuralla kaulanarulla siten, että kentällä oli samaan aikaan ori, jonka kanssa Futura ei tule ollenkaan toimeen, eli ohjaamisen kanssa oli oltava erityisen tarkkana. Tuolloin kaikki sujui ihan älyttömän hyvin, eikä ohjaamisessa ollut mitään ongelmia. Nyt emme päässeet vasempaan kierrokseen edes puolikkaan ympyrän vertaa! Oli pakko rauhoittaa tilanne ja tehdä loppuverryttelyt suitset päässä.

Seuraavana päivänä kokeilin uudestaan kaulanarulla ratsastusta ja se oli suorastaan katastrofi. Futura vain pyöri itsensä ympäri, eikä suostunut liikkumaan juuri ollenkaan. Lopuksi sain jotenkin ravattua pari pientä ympyrää vasempaan kierrokseen ja lopetin ratsastuksen siihen. Tälläkin kertaa tilanne oli sama, eli suitsien kanssa Futura liikkui todella hienosti, mutta kaulanarulla ei suostunut tekemään mitään.

Mietin jo epätoivoisena, että tässäkö nyt taas meni vuosien työ hukkaan, kun kaulanarulla ratsastus ei enää onnistu ollenkaan. Tutkin Futuran läpikotaisin. Painelin selkää, enkä löytänyt aristavia kohtia. Mietin jo kaikkia vaihtoehtoja vatsahaavasta ja lihasongelmista lähtien, mutta kaikki lihakset olivat kimmoisat ja suorastaan hyllyivät aktiivisten jumppailujen jäljiltä. Mahan alta sai harjata kumisuallakin ilman, että korvat menivät luimuun, joten vatsakaan tuskin on kipeä.

Selän kunto ei viitannut satulaongelmaan, mutta päätin silti kokeilla, olisiko satulan vaihdolla vaikutusta. Olin siis ratsastanut estesatulalla molempina hankalina päivinä . Eilen laitoin Futuralle karvasatulan ja läpiratsastin sen ensin suitset päässä. Futura oli taas aivan huippuhyvä ratsastaa. Aiheesta poiketen täytyy kyllä hehkuttaa, etten kertakaikkiaan pysty käsittämään, kuinka siitä on yht’äkkiä 18-vuotiaana tullut niin ryhdikäs ja hieno!

Futura on aina ollut takakorkea ja etupainoinen, mutta nyt sen takaosa työntää ratsastaessa todella aktiivisesti ja niska pysyy hienosti ylhäällä. Olen niin ylpeä Futurasta! Onhan tässä yhdeksän ja puolen vuoden työ takana ja olisi ehkä huolestuttavaakin, jos mitään muutosta ei olisi tapahtunut, mutta sitä suuremmalla syyllä osaan olla iloinen työni tuloksista. Pitkään tässä on saanut taistella tuulimyllyjä vastaan, mutta se on ollut erittäin palkitsevaa!

Kävimme ensin pellolla ottamassa muutamia ravipätkiä ja sen jälkeen siirryimme kentälle, jossa ratsastin vielä hetken suitsilla ja vaihdoin sitten kaulanaruun.  Futura ei ollut kaulanarulla ratsastaessa aluksi läheskään yhtä rento kuin normaalisti, mutta liikkui kuitenkin molempiin suuntiin kaikissa askellajeissa. Kerran se vaihtoi itse suuntaa, kun keskityin korjaamaan omaa istuntaani tarkan ohjaamisen sijasta.

Ehkä kymmenen minuutin kuluttua Futura alkoi rentoutua ja liikkua yhtä kivasti kuin ennenkin.  Ongelma oli kuin olikin satulassa!  Onneksi pärjäämme karvasatulallakin ihan hyvin, mutta ainakin hyppäämistä ja vauhdikkaampia maastolenkkejä varten olisi hyvä olla kunnon satula.

Todennäköisesti kavaletteja ylittäessä satula pääsee jotenkin kallistumaan tai puristamaan Futuraa, koska “sileällä” liikkuminen oli estesatulankin kanssa letkeää ja rentoa (kunhan suitset olivat päässä). Fiksuna hevosena Futura yritti tietysti heti kertoa minulle, ettei tuon satulan kanssa voi mitenkään ylittää kavaletteja, mutta enhän minä hölmönä ihmisenä heti ymmärtänyt, että kyse on satulasta.

Kun kaulanaru sattui olemaan tuolloin käytössä, Futura nähtävästi yhdisti ikävän kokemuksen siihenkin, eikä suostunut enää liikkumaan normaalisti estesatulan kanssa kaulanarun ollessa käytössä. Onneksi tajusin kuitenkin nopeasti kokeilla kaulanarua karvasatulan kanssa, sillä pahempaa takapakkia olisi aivan varmasti tullut, jos olisin jatkanut yrittämistä epäsopivalla satulalla ratsastaen.

Kyse on todennäköisesti vielä aika lievästä satulaongelmasta, sillä Futuran selkä ei vaikuta pahemmin kipeytyneen ja koska sileällä ja maastossa Futura on liikkunut estesatulan kanssa erinomaisesti, satula tuskin aiheuttaa jatkuvaa epämukavuutta. Tänään katsoimme tarkemmin satulan sopivuutta tallinomistajan kanssa ja totesimme, että se on joka tapauksessa lapojen kohdalta aivan liian ahdas. Myös satuloidessa Futura näytti tänään estesatulan kohdalla aivan selvästi, ettei sitä enää selkäänsä huoli. En tiedä saisikohan toppaamalla tuosta nykyisestä satulasta sopivamman, vai pitääkö tässä lähteä satulakaupoille. Joustorunkoinen satula houkuttelisi.

Hevosfysioterapeutti tarkisti viimeksi Futuran satulan sopivuuden pari vuotta sitten ja  ennusti, että jossain vaiheessa se saattaa käydä ahtaaksi lavoista. Futura onkin liikkunut viime aikoina aikaisempaa isommin ja siksi voi hyvinkin olla, että lapojen alueelle on tullut uutta lihasmassaa ja satula käynyt sen takia ahtaammaksi. Tässä välissä olen kokeillut toista samanlaista Albionin satulaa kokoa leveämpänä ja se oli taas aivan liian leveä Futuralle, niin leveä ettei sitä voisi edes käyttää. Pitäisi siis löytää satula, joka olisi leveydeltään normaali, mutta lapojen kohdalla olisi silti runsaasti tilaa.

Olen tyytyväinen, että minulla on viisas hevonen, joka osaa ilmoittaa selvästi, jos jokin on vialla. Jos en olisi ratsastanut kaulanarulla, en olisi varmastikaan huomannut ongelmaa näin nopeasti. Kaulanarulla ratsastuksessa on se hyvä puoli, että kun hevosta ei todellakaan pysty pakottamaan mihinkään, se pystyy näyttämään välittömästi, jos jokin tuntuu epämiellyttävältä tai hankalalta.

Aina välillä sitä tuntee itsensä niin kovin hölmöksi, kun ei aina heti huomaa mitä asiaa hevosella on. Onneksi hevoset ovat kuitenkin anteeksiantavaisia eläimiä. <3

Suurimman osan postauksen kuvista on ottanut Milla Siltala.

 

9 thoughts on “Satulaongelmia

 1. Minna says:

  “Olen tyytyväinen, että minulla on viisas hevonen, joka osaa ilmoittaa selvästi, jos jokin on vialla. ” Ja Futura on onnellinen kun sillä on sinut! Hienosti tulkitset sitä ja reagoit. Olisipa kaikki hevosenomistajat näin viisaita ja tutkisivat mikä on vialla, eikä syyttäisi heti hevosta. Tämä pätee kaikkiin eläimiin. Sinulla on tarkat silmät ja sydän paikallaan!

 2. Satu says:

  Sinä totesit vuosia sitten (? en muista milloin, mutta ajat sitten kuitenkin) että tuo estesatula on Futuralle liian ahdas, ja sen vuoksi jätit sen tuolloin käytöstä pois kokonaan. Sitten myit koulusatulan pois ja sinulla oli vain karvasatula ja estesatula. Sanoit kuitenkin ettet mielellään estesatulaa käytä kun se on Futuralle liian ahdas, mutta satunnaisessa käytössä silloin tällöin se hetkellisesti menee. Ei siis pitäisi tulla mitenkään yllätyksenä nyt että satula on Futuralle edelleen liian ahdas, jos se on ollut sitä jo aiemmin. Kun tuon tauon jälkeen aloit satulaa satunnaisesti käyttää, moni kommentoi blogisi silloin että miksi käytät satulaa kun se on Futuralle todettu liian ahtaaksi, ja sanoit käyttäväsi sitä vain vähän ja harvoin. Joskus satulan alla sinulla oli myös memory foam -romaani, oliko jopa tämän estesatulan kanssa? Vai koulusatula vai molemmat? Joka tapauksessa et tuota romaania ainakaan estesatulan kanssa voinut enää käyttää sillä se ei ongelmaa olisi korjannut vaan pahentanut.

  No, joka tapauksessa voin lohduttaa sinua että satuloita yleensä voi topata niin että ne antavat lavoille tilaa, jos leveys ja malli muuten on sopiva (etukaaren leveys ei ole liian ahdas tai satula tunge lapojen tielle oli toppauksia tai ei). Eli uudelleen toppaus ratkaisee ongelman jos se on ainoa joka tuossa satulassa ahdistaa 🙂
  Ja kuten sanoit, seuraava leveys on liian leveä, joten lapoja ahdistavat kohdat uudelleen toppaamalla niin ettei satula estä lapojen liikettä satulasta saadaan sopiva kun se topataan “shoulder free” -tavalla. Tietenkin jos satulan malli on sellainen että se tunkee lapojen liikkeen tielle niin toppaaminen ei auta, mutta koska sama satula on ollut teillä jo vuosia ja Futura on kuitenkin ollut ihan yhteistyöhaluinen ja hypännyt loistavasti vielä muutama vuosi sittten niin en usko että satula on täysin sopimaton.

  Ja tuo että Futura liikkuu hyvin suitset päässä mutta kaulanarun kanssa ei voi johtua siitä että suitset päässä sinä saat ohjista tukea joka vaikuttaa istuntaasi. Kaulanarun kanssa olet eri asennossa ja epävakaampi ja jos satula vähänkään haittaa hevosen liikettä, niin sinun väärä asentosi askellajien mukana tai vähänkään enempi heiluminen haittaa hevosta paljon enemmän kun et tukeudu kaulanaruun samalla tavalla kuin ohjiin. En tarkoita että roikut ohjissa pysyäksesi tasapainossa, vaan että pidät käsiäsi eri asennossa ja eri korkeudella joka vaikuttaa asentoosi ja tasapainoosi.

  Mieti oikeaoppista istuntaa esim. käynnissä. Olkapää-lonkka-kantapää -linja on suora, ratsastaja rento ja ryhdikäs. Kun laukkaa kevyessä istunnassa satulan kanssa niin silloin kuuluu olla vähän etukenossa niin että ainoastaan olkapää poikkeaa tuosta suorasta linjasta hieman edemmäs. Ratsastajan ei kuulu nojata eteen eikä pylly työnny taakse tai jalka eteen. Jos noin käy, se muuttaa heti ratsastajan painopistettä ja painetta satulaan, ja epäsopivan satulan vaikutukset tuntuvat hevosesta moninkertaiselta. Myös sopiva satula voi tuolloin tuntua hevosesta inhottavalta. Kun oikea asento säilyy, niin satula tuntuu edelleen mukavalta. Ratsastajan asennolla on siis todella suuri merkitys hevoseen, kantapään kautta on itsekin tullut opittua vähän liian moni asia… Enkä nyt tarkoita että _sinä_istut_laukassa_väärin_, vaan yritän yleisesti havainnoida tuota että oli askellaji mikä vain niin miten yksikin pieni asia voi olla yllättävän iso ja saada aikaiseksi ongelman sinne missä sitä ei ole, tai suurentaa jonkun olemattoman pienen asian mahdottomaksi.

  Kaulanarua vain pidellään eri tavalla kuin ohjia, niillä tehdään eri liikettä hevosta ohjatessa kuin ohjilla, kuvista ja videoista näkee eron sinunkin asennossasi ja istunnassasi. Ja toki sekin että karvasatulassa istut kuin koulusatulassa, estesatulassa polvet ja pohkeet ovat hieman edempänä. Se voi hyvinkin olla syynä sille miksi Futura protestoi kaulanarulla kavalettien menoa tuon estesatulan kanssa. Se sietää satulaa kun se voi jolkotella vapaammin ja sinä pystyt istumaan satulassa paremmin tasapainossa. Mutta kun sinulla on kaulanaru, asentosi muuttuu ja tunnut selässä eriltä joka häiritsee Futuraa. Karvasatula ei ahdista lapoja joten se että asentosi ja painopisteesi on hieman eri, ei häiritse Futuraa kaulanarua käyttäessä.

  Olen aloittanut ratsastuksen vuonna 1994, paljon on ollut taukoja, lyhyempiä ja pidempiä, ja usko pois, minäkin olen tajunnut monia virheitä vasta vuosia jälkeenpäin! Tavallaan hävettää vieläkin se ettei silloin teininä tajunnut omia virheitään kun humputteli vain. Enkä nyt 33-vuotiaanakaan osaa läheskään kaikkea, jatkuvasti oppii uutta ja tajuaa tehneensä väärin vasta jälkeenpäin. Mutta monia asioita voi korjata, kuten itsekin olet huomannut ja hienoa että sinulla on ollut sama hevonen jo noinkin kauan että olet itse saanut huomata mikä toimii ja mikä ei.

  Olet tehnyt Futuran kanssa hienoa työtä, osaat myöntää virheesi ja korjatakin ne. Tämä kommentti ei todellakaan ollut tarkoitettu arvosteluksi eikä haukkumiseksi. Olen jo vuosia ihaillut kärsivällisyyttäsi ja kekseliäisyyttäsi ja positiivista asennetta jopa vastoinkäymisten kohdalla, enkä toivo sinulle muuta kuin hyvää. On hienoa kuinka olet Futuran kanssa kehittynyt ja istuntasikin on vuosien, oivallusten ja satuloiden myötä muuttunut. Kun sinulla oli se (aika lailla ensimmäinen?) satula jossa oli pitkä säkätila ja ratsastaja istui melko takana, sinun istuntasi oli sellainen että jouduit pitämään todella lyhyitä jalustimia eli istuit satulassa “polvet suussa” ja esteen lähestyessä kampesit itsesi kevyeen istuntaan ja minulla hirvitti katsoa sitä kun sinä pysyit niissä Futuran hurjissa kamikazeloikissa mukana. Itse en todellakaan olisi pysynyt! Kun vaihdoit satulaa (olikohan stübben?) sellaiseen jossa sait jalat suoremmaksi ja itsesi lähemmäs hevosen säkää, näytti siltä kuin olisit kasvanut pituutta puoli metriä kun istuntasi muuttui niin paljon parempaan suuntaan. Olet jaksanut sinnitellä kaikesta läpi ja lopulta saanut itsellesi hienon ja ryhdikkään hevosen, joten voit ihan syystäkin ollut ylpeä.

  Tästä nyt tuli vähän turhan pitkä kommentti, toivottavasti jaksoit lukea enkä todellakaan arvostele sinua. Minä arvostan sinua hevosihmisenä, olet niitä joilla tässä hommassa on maalaisjärki ja hevosenlukutaito vahvasti mukana. Hyvää syksyn jatkoa 🙂

  • Kiitos paljon pitkästä ja mukavasta kommentistasi! ☺ Kuten muistitkin, tuosta estesatulasta ollaan tosiaan katsottu jo silloin pari vuotta sitten, että se oli kapeahko lapojen kohdalta. Tämä sovitus tapahtui kesällä “massakkaaseen aikaan”. Romaania kokeilin estesatulan alle, mutta muutamaan kokeiluun se jäi, kun teki vain satulasta ahtaamman.Käytin sitten seuraavan syksyn lähes pelkästään karvasatulaa. Kun Futura hoikistui syksyn ja talven aikana, tuo estesatula oli sitten seuraavana keväänä taas parempi ja uskalsin alkaa käyttää sitä enemmän.

   Hevosten lihaksistohan voi muuttua nopeastikin ja Futuralla on käynyt tässä parin vuoden aikana muutamakin isompi muutos, eli välissä siltä on hävinnyt massaa ja sitten taas on tullut lisää. Katsotaan nyt, yritänkö toppaamalla korjata asiaa, vai hommaanko uuden satulan, mutta nykytilassa en tuota estesatulaa enää aio käyttää 🙂

   • Satu says:

    Niinpä, itselläkin kokemusta tuosta että lihaksisto muuttuu. Joskus opetettiin nuori hevonen ajolle keväällä ja testattiin tuolloin tallikaverin satulaa että “tällainen saattaisi olla sitten syksyllä sopiva”. No hupsista vaan, ihan kesän ajan muutaman kerran viikossa ajamalla saatiin sellaiset selkä- ja lapalihakset aikaan että sillä satulalla sai heittää vesilintua tuon hevosen kohdalla 😀 Mäkitreeni, kahluuttaminen ja pitkät hölkkälenkit ja kunnon kävelytykset.

    SIlläkin on paljon merkitystä että onko hevonen plösö ja lihakseton, hoikka ja timmiksi treenattu vai lihaksikas mutta sopivasti rasvaa omaava. Isojen ratojen estehevoset ja huippuunsa treenatut ravihevoset ovat yleensä melkoisia lihaskimppuja vaikka ovat todella hoikassa kunnossa.

    Ja on todella hienoa nähdä se että iän myötä Futura on muuttunut parempaan suuntaan. Kuten itsekin toteat, sinulla on 18 vuotias hevonen joka on ollut ratsuna lähes vuosikymmenen, ja liikkuu nykyään ryhdikkäämmin kuin koskaan vaikka kinnerpatitkin alkoivat vaivata pari vuotta sitten. Monilla hevonen muuttuu iän myötä huonompaan suuntaan ja vanhuus näkyy, sinulla on edelleen elämäniloinen ja virkeä hevonen alla vaikka nuorena se elikin kuluttavaa ja raskasta elämää ravurina.

    • Joo, Futurallakin on tosi paljon muttunut lihaksisto vuosien varrella, kun käyttökin on muuttunut. Vuosia sitten hypättiin vielä usein ja isoja esteitä, nykyään hypätään huomattavasti harvemmin. Meillä myös tuo maasta käsin jumppailu on muuttanut lihaksistoa ja uskon, että sekin auttoi parantamaan tuon satulan sopivuutta, kun selän alueen lihaksistosta tuli tasapainoisempi. Uskon, että nyt kun Futuran liikkeet ovat kasvaneet, lapoihin on lyhyessä ajassa tullut sen verran enemmän tavaraa, että jo ennestään ahtaanpuoleinen satula jäi sitten hyvin äkkiä aivan liian ahtaaksi siitä kohtaa.

     Tuo on kyllä niin ihana itsekin huomata, kuinka Futura on vain parantunut vanhetessaan <3 Siitä pitää olla niin kiitollinen, että oma hevonen on pysynyt tuollaisena, tai jopa edistynyt! 🙂

    • Ja lisään vielä, että ennen tuota huonosti mennyttä kavalettikertaa Futura on jo kuukausia liikkunut parhaiten niin, että käytössä on ollut estesatula ja kaulanaru, eli en usko että istuntani kaulanarulla ratsastaessa vaikutti tähän juttuun mitenkään. Vielä reilu viikko sitten oli nimittäin niin, että Futura liikkui ilman suitsia paremmin kuin suitsien kanssa – estesatulan ollessa käytössä! 😀 Mutta vielä kerran iso kiitos pitkästä kommentistasi. Lämmitti kyllä sydäntä lukea tuollaista tekstiä ja huhhuh, miten hyvin muistat meidän juttuja vuosienkin takaa! ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *