Hiekkaleikkejä sateessa

Toissapäivänä kävimme Millan kanssa tallilla ja juuri hakiessamme Futuraa laitumelta, aurinkoinen sää vaihtui kaatosateeksi ja ukkonenkin jyrähteli. Kastuimme aivan läpimäriksi, koska olimme tietysti auringon sokaisemina jättäneet sadetakit talliin, vaikka taivas näyttikin uhkaavasti tummenevan kauempana. Futurakin oli laitumelta hakiessa aivan hermona, sillä herkkäsieluisena eläimenä se ei todellakaan ole mikään sateen ylin ystävä. Onneksi pahin sade laantui nopeasti ja pääsimme ratsastamaan hieman paremmassa säässä. Kentälle on tuotu pari kasaa hiekkaa, joten tottakai meidän piti käydä niillä vähän leikkimässä – ensin taluttaen ja sitten myös selästä käsin. Olin ottanut tarkoituksella sateenvarjonkin mukaan ja teimme hieman harjoituksia myös sen kanssa maasta ja selästä käsin.

Maasta käsin sateenvarjo jännitti Futuraa hieman, mutta se uskaltautui kuitenkin ottamaan herkkuja kädestäni. Ilme oli kuitenkin hieman epäluuloinen. Selästä käsin Futura ei tuntunut edes huomaavan koko sateenvarjoa.

 

Aluksi ratsastin Futuralla suitset päässä. Meillä on nyt lievä ongelma sen kanssa, miten voin liikuttaa Futuraa kengättömänä pellon ollessa liian märkä. Kentällä on nimittäin sen veran isompia kiviä, että Futura liikkuu siinä hieman varovaisemmin, joten siinä ei ole kovin hyvä mennä ilman bootseja. Bootseja ei pysty Futuralla kuitenkaan nyt toistaiseksi käyttämään. Viime sunnuntaina hoitajan käydessä maastossa bootsit olivat hiertäneet takajalkojen vuohiskuoppia, joten nyt täytyy pitää pientä taukoa niiden käytöstä ja miettiä, mikä ratkaisu auttaisi hiertämiseen. Toisaalta bootsit ovat hiertäneet vasta yhden kerran, eikä aiemmin mitään hiertymiä ole tullut, joten voi olla, että niiden alle oli vain päässyt/jäänyt likaa. Nyt en ole kuitenkaan uskaltanut itse kokeilla bootseja, jotta hiertymät saavat parantua ensin.

Futura liikkui kuitenkin toissapäivänä kentällä ihan hyvin. Suitsien kanssa se ei tosin käyttänyt itseään ihan kunnolla ja oli normaalia hitaampi, minkä huomasi varsinkin laukassa. Päätin sitten aika nopeasti riisua suitset pois ja ratsastaa kaulanarulla, Futura liikkui kaulanarulla ihan täysin normaalisti ja oli oikein reipas. On se nyt kumma, että tässä vaiheessa huomaa hevosen toimivan paremmin ilman suitsia. Futura on kai nyt sitten tottunut mukavaan tunteeseen kaulanarulla ratsastaessa ja jos jokin pienikin asia – kuten pohjan liukkaus, kivet, väsymys tms vaivaavat, se tulee esiin nimenomaan suitsia käytettäessä.

Kaulanarulla ratsastaessa pidin aluksi sateenvarjoa mukana, eikä Futura sanonut asiasta yhtikäs mitään. Kerran sateenvarjo kääntyi nurinpäin tuulen takia ja silloinkin Futura pysyi rauhallisena, vaikka hieman säpsähtikin kääntymisestä aiheutunutta ääntä. Kun käsi alkoi väsyä, jätin sateenvarjon pois ja ratsastin vielä askellajit läpi. Futura tuntui ihan superhyvältä. Kaulanarulla ratsastaessa se hakeutui välillä vähän ryhdikkäämpäänkin muotoon varsinkin pienempiä ympyröitä tehdessä. Tuntuu, että kaulanarulla meno sopii Futuralle todella hyvin ja se hakeutuu siinä tosi mielellään sellaiseen muotoon, jossa sen on helppo liikkua käyttäen hienosti myös takaosaansa ja selkäänsä, vaikkei turpa luotiviivalla olekaan.

 

Näitä kuvia katsoessa tuli ihan mieletön fiilis siitä, että mulla tosiaan on 18-vuotias, terve, sitkeä ja iloinen hevonen, joka näyttää hyvinvoivalta ja tuntuukin siltä. Tiedän, että olen tosi onnekas.

Kentällä on nyt harmittavan vähän tilaa hiekkakasojen takia. Emme ole päässeet hyppäämään moneen viikkoon erinäisten syiden takia. Futuran kaatumisen jälkeen halusin pitää kevyempää liikuntaa jonkin aikaa ihan varmuuden vuoksi ja nyt kun muuten hyppääminen olisi ollut mahdollista, kentän pohja on ollut liian märkä ja nyt hiekkakasatkin ovat tiellä. Yksi este kentälle saattaisi juuri ja juuri mahtua. En tiedä yhtään, milloin hiekkakasat saadaan levitettyä, mutta vaikka ne vievät ärsyttävästi tilaa, olemme yrittäneet ottaa niistä ilon irti. Siispä ratsastin osittain kasan päälle ja päästin Futuran hieman kaivelemaan. Siinä vaiheessa piti laittaa suitset takaisin päähän, koska kaulanarulla ratsastaen Futura ei olisi kasalle noussut.

Futura rakastaa kaikenlaisia kasoja ja niiden tonkimista. Talvella lumikasat ovat sen suosikkeja, mutta näköjään hiekkakasatkin kelpaavat aivan yhtä hyvin. Futuran seistessä ja tonkiessa kasalla tuli mieleen, että ilman suitsia saisi kyllä hienon kuvan siitä tilanteesta. Siispä vedin suitset pois päästä (todella kätevää nyt kun leukahihnaa ja otsapantaa ei ole!) ja Milla räpsi muutaman kuvan kevyemmässä varustuksessa.

Nyt kun Futura oli jo päässyt tonkimisen makuun, sillä ei ollut mikään kiire pois kasalta, vaikka suitsetkin otettiin pois. Syötin Futuralle vielä muutaman herkun ja annoin pari halia, jonka jälkeen jatkoimme loppuverryttelyä ilman suitsia. Siinä Futura meinasi jo innostua ja teki kerran pienen pukkia muistuttavan hyppyliikkeenkin hiekkakasoja ohittaessamme. Tämän jälkeen kaikki toimi kuitenkin hienosti ja Futura oli oikein rento ja letkeä.

Ratsastuksen jälkeinen ajatusten vaihto käynnissä. Futura on aina ihanan rentoutuneen ja tyytyväisen näköinen kaulanarulla/ilman suitsia ratsastuksen jälkeen <3

 

Ratsastuksen jälkeen Futura päätti vielä käydä tutkimassa hiekkakasoja ihan omin päin. Se on kyllä maailman kultaisin tapaus, oikea mussukka! Katsokaa nyt tuota ilmettä. En kestä!

Kuvista kiitos Millalle! <3

13 thoughts on “Hiekkaleikkejä sateessa

 1. Laura says:

  Meillä käytetään bootsien sisällä villasukkia 😀 Kuulostaa ehkä hassulta, mutta toimineet hyvin ja estäneet hankaukset! 🙂

  • Tämän olenkin jostain bongannut! 🙂 Täytyy testata, jos talkki ei auta meillä hankaukseen. Nyt ei ole ollut sinänsä tarvetta, että Futura tuntuu liikkuvan tosi mielellään jo ilman bootsejakin, eli lähinnä niitä tarvisi nyt pidemmillä maastoilla.

 2. Nappi says:

  Tajusin vasta vähän aikaa sitten, miksi blogiasi on kiva lukea: sinulla on mahdollisuus olla onnellinen ja käytät sen mahdollisuuden. Itse olen onnellinen, kun pääsen kilpailemaan hevoseni kanssa ja ylipäänsä kun on mahdollisuus pitää hevosta. Toivoin aina lapsena hevosta, jolloin olisinkin parempi ratsastaja nyt. Mutta ehkä parempi näin, että osaan arvostaa hevosen omistamista eikä se ole aina ollut itsestään selvyys.

  • Kiitos kivasta kommentista! 🙂 Olen itsekin tyytyväinen siitä, että osaan olla onnellinen omasta hevosesta. Mullekaan hevosen omistaminen tai edes ratsastustunnit eivät ole koskaan olleet itsestäänselvyys, koska toinen vanhemmistani oli välillä lapsuudessani työttömänä ja kun perheessä oli kolme lasta, ei yhden harrastukseen voinut laittaa kaikkia rahoja (olin siis ainoa, joka perheessämme harrasti ratsastusta). Nyt kun olen ihan itse omilla rahoillani ostanut oman hevosen, jonka olen myös itse kouluttanut, siitä osaa kyllä olla kiitollinen ja ylpeä! 🙂

 3. Anna says:

  Minä olen laittanut talkkia hevosen iholle bootsien alle hankaamista estämään, ja sillä tavalla ollaan pystytty menemään jopa kymmenien kilometrien matkaratsastuskisoja bootsien kanssa. Tosin viimeksi kisa meni osittain pilalle sen takia että bootsit lensivät jorpakkoon.

 4. anonyymi says:

  Mikä tuo “pullistuma” on Futuran kuonopiissä? Olen pitkään miettinyt, häiritsevältä näyttää, kun normaalisti kuonopii on suora, eikä siinä ole tuollaista epämääriästä möykkyä. On näyttänyt hackamoret tekevän tehtävänsä kuonolle, vai?

  • anonyymi says:

   kannattaa katsella kuvia eri hevosista, niin huomaa että jo ihan saman rotuisissakin on paljon eri mallisia naamoja 🙂 omaan silmään näyttää aivan normaalilta. tässä nyt vielä hämää kun suitsista jäänyt hikijälki, niin oikein korostuu tuo kohta.

   • Kyllä Futuralla on aina ollut kyömy turpa. Itse asiassa monilla ranskalaisilla lämminverisillä on sellainen – ja Futurahan on amerikkalais-ranskalainen. Kylmäverisilläkin kyömynenä on yleinen. Ihan rotu/hevoskohtainen
    ominaisuus siis 🙂 Minusta se on kaunis aatelisnenä 😀

  • Anonyymi says:

   Itse en edes huomannut ennen kuin sanoit, mutta ihan normaalilta näyttää. Ja pakko päästä sanomaan, ettei nuo ole hackamoret. Ja eiköhän Kaktu olisi itse jo tehnyt asialle jotain jos olisi epänormaalia.

  • Nökö says:

   Omallani on myös samallainen “pullistuma” eikä oo hackamorea nähnykkää, eikä myöskää turpista tai muutakaa että ihan luonnostaan on ei niin suora pii..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *