Blogger VS WordPress – plussat ja miinukset

 

Nyt kun olen jo jonkin aikaa kirjoitellut blogia WordPressin alustalla, ajattelin hieman listata Bloggerin ja WordPressin plussia ja miinuksia, tai lähinnä kertoa miten tämä blogimuutto on omasta mielestäni vaikuttanut motivaatiooni kirjoittaa blogia, lukijamääriin, jne. Ehdin tosiaan blogata Bloggerin puolella kuusi vuotta ennen muuttoa WordPressiin. Vuonna 2014 kuitenkin piilotin Bloggerista suuren osan vanhoista postauksistani. Erosin tuolloin pitkästä parisuhteesta ja muutenkin elämäni muuttui lyhyen ajan sisällä paljon, joten halusin aloittaa bloggaamisen vähän kuin puhtaalta pöydältä. Tässä Bloggerista WordPressiin muutossa oli kyse ainoastaan siitä, ettei blogini Bloggerissa enää toiminut kuten piti.

Kommentteja katoili itsestään, ulkoasua ei pystynyt muuttamaan koodien avulla ja muutenkin moni pikkuasia takkuili vähän väliä. Lähinnä tuohon kommenttien katoiluun menetin hermoni ihan totaalisesti. Yritin ratkoa ongelmaa ensin ottamalla yhteyttä Bloggerin tukifoorumiin, mutten saanut oikein minkäänlaista apua. Päätin vaihtaa blogialustaa ja kun mainitsin asiasta Playsson.netin Peninalle, hän ehdotti muuttoa Playssonin alidomainille.

Suostuin pienen miettimisen jälkeen, aloitin innolla uuden blogin väsäämisen ja onnistuin mielestäni luomaan yllättävän kivan ulkoasun onnettomilla koodaritaidoillani. Sain siirrettyä vanhat blogitekstit Bloggeristä tänne WordPressiin ja olin aivan haltioissani siitä, että osasin tehdä kaiken itse. Ainoa, mihin jouduin pyytämään apua, oli liikenteen ohjaaminen vanhasta blogistani tänne uuteen osoitteeseen. Samalla selvisi, että Blogger-blogini lähdekoodissa oli jotain häikkää, joten ongelmat johtuivat todennäköisesti ainakin osittain siitä. Kuitenkin uusi blogi oli jo pystyssä, joten Blogger sai jäädä taakse. Nyt listaan hieman plussia ja miinuksia, joita blogimuutto on tuonut tullessaan.

PLUSSAT

+ Jonkinlainen hassu vapauden tunne. Pitkästä aikaa ulkoasu on omatekemä ja blogi tuntuu kaikin puolin minun näköiseltäni. Vaikka aikaisemmat, osaavien tekijöiden loihtimat ulkoasuni ovat olleet upeita, blogi tuntuu nyt enemmän omalta valtakunnaltani, kun se on ihan itse suunniteltu ja toteutettu.

+ WordPressissä muokkausmahdollisuudet ovat suurin piirtein rajattomat, jos osaa koodata. Silti täältä löytyy myös aloittelijoille sopivia teemoja. Kun valitsee oikeanlaisen teeman, pärjää mainiosti, vaikka olisi opetellut vain hieman html-kielen perusteita.

+ Kuvia pystyy muokkaamaan (kääntämään, yms) vielä postaukseen lataamisen jälkeen ja ne saa lisättyä postaukseen todella suurikokoisina. Kaikki ladatut kuvat tallentuvat “mediakirjastoon”, josta niitä voi käyttää myöhemminkin. Harvoin käytän samoja kuvia postauksissa moneen kertaan, mutta tämä on hyödyllinen ominaisuus, jos joskus haluaa kirjoittaa postauksen sellaisessa tilanteessa, ettei kuvia ole saatavilla. Itse tallennan nimittäin kuvani aina ulkoiselle kovalevylle säästääkseni tilaa läppäriltäni,  joten jos kovalevy ei ole mukana, ei ole kuviakaan.

+ Tekstin asettelu on helppoa ja WordPress ei takkuile siinä samalla tavalla kuin Blogger. Usein bloggerissa oli työn ja tuskan takana saada esimerkiksi kappalejaot tehtyä oikein tai teksti pysymään halutun kokoisena.

+ Olen aina ollut vähän huono seuraamaan blogini kävijämääriä, mutta muutto on saanut minut kiinnostumaan niiden kehityksestä ja statistiikkoja on tullut tarkasteltua huomattavasti aikaisempaa useammin.

+ WordPressiin on helppo ladata erilaisia lisäosia (esimerkiksi erilaiset kommentointisovellukset) oman tarpeen mukaan. Bloggerissa olisi pitänyt osata koodata jotain ekstraa lisätäkseen.

+ Facebook tykkää selvästi enemmän WordPressin blogeista, kuin Bloggerin. Facebookin kautta blogiini päätyvien määrä on suurin piirtein tuplaantunut blogimuuton jälkeen.

+ Lisäosana hankkimani kommentointisovellus mahdollistaa sen, että kommenteista voi tykätä, niihin voi vastata ja kommenttikenttään voi lähettää jopa kuvia. Lisäksi postauksille voi antaa tähtiä yhdestä viiteen. Olisi hienoa, jos lukijat löytäisivät nämä ominaisuudet ja käyttäisivät niitä enemmän.

+ Lukijoiden aktiivisuus kommentoinnin suhteen on säilynyt suurin piirtein ennallaan ja myös motivaationi bloggaamiseen on pysynyt yllä, kun olen joutunut näkemään hieman vaivaa säilyttääkseni lukijakunnan ja tehdäkseni uudesta blogista sellaisen kuin haluan.

MIINUKSET

–  Vaikka vanhat postaukset siirtyivät tänne, niiden kuvat ovat todella huonolaatuisia tai eivät näy ollenkaan. Myöskään vanhoihin postauksiin upotetut videot eivät näy, eivätkä kommentitkaan siirtyneet postausten mukana. Tämä on mielestäni todella harmillista ja nyt kaduttaa, että ylipäätään siirsin vanhat postaukset tänne. Uskon, että loppupeleissä olisi ollut järkevämpää aloittaa ihan puhtaalta pöydältä, koska tuntuu ihan kauhealta urakalta alkaa kahlata vanhoja postauksia läpi ja ladata kuvia ja lisätä videoita uudelleen. En usko, että jaksan tehdä sitä koskaan, joten harmittaa.

–  Bloggerin lukemistossa (ja toisinaan myös Playsson.netin blogilistauksessa) postaukseni kuvan tilalla näkyy vain valtava hymiö – tai jos en ole käyttänyt postauksessa hymiöitä, otsikon vieressä näkyy vain tyhjää tilaa. Olen huomannut, että Playsson.netissä kuvan saa näkymään, jos laitan postaukseen kuvan ennen leipätekstiä, mutta Bloggerin lukemistossa sekään ei auta. Uskon, että postauksiani klikattaisiin enemmän auki, jos otsikkokuva olisi mielenkiintoinen. Hymiö tuskin houkuttelee lukemaan, joten täytyy varmaan alkaa harjoitella klikkiotsikoiden tekoa (viiitsi vitsi) 🙂

– Hippola ja Jalustin.net taitavat boikotoida blogiani. En ole nimittäin saanut lisättyä tätä uutta blogia kumpaankaan listaukseen. Hippolaan rekisteröintini ei ole koskaan mennyt läpi (blogini ei siis ole ollut siellä aikaisemminkaan, mutta nyt blogimuuton jälkeen ajattelin sinne liittyä) ja Jalustin.netissä vanha blogini keikkuu edelleen, mutta sähköpostilla lähettämästäni pyynnöstä huolimatta osoitetta ei ole muutettu.

-Esimerkiksi Bloglovin’issa vanhan blogini seuraajamäärä oli yli 2400, tällä uudella blogilla on vasta 115 seuraajaa. Parhaimmillaan vanhalla blogillani on ollut viikossa noin 8000 yksilöityä kävijää, mutta nyt niitä on ollut noin 3500 viikossa. Kyllä kävijämäärät ovat laskeneet jo ennen blogimuuttoakin, mutta on tuo lukujen tarkastelu välillä vähän karua.  Koska kommentointi on edelleen melko aktiivista, en ole kuitenkaan asiasta kauhean huolissani tai harmissani.

– En ole vielä keksinyt, miten saisin kommentointinapista helpommin löydettävän.

– Uuden alustan opettelu on vienyt aikaa ja välillä koetellut hermojakin.

Loppupeleissä olen sitä mieltä, että blogimuutto on ollut hyvä juttu. Jos Blogger olisi toiminut minulla normaalisti, en olisi varmasti muuttoa tehnyt, mutta koska blogini temppuili siellä sen verran paljon, olen tyytyväinen tähän lopputulokseen – sekä tietysti todella kiitollinen siitä, että suurin osa aktiivisimmista lukijoista näyttää pysyneen mukana! Olen ajatellut, että voisin kirjoittaa uudelleen joitain suosituimpia postauksia ja niitä juttuja, joista useimmin kysellään (esimerkiksi hevosen opettaminen kuolaimettomuuteen ja kaulanarulla ratsastukseen). Nyt kaipaisinkin teiltä lukijoilta hieman palautetta tämän blogimuuton osalta.

Kaikkia ei tietenkään voi miellyttää ja tärkeintä on tietysti se, että pystyn taas kirjoittamaan blogia toimivalla alustalla, joka ei syö salakavalasti lounaaksi kommenttejanne. En siis kaipaa kommentteja, joissa valitetaan itse muutosta, sillä tämä oli “pakollinen paha”. Ei ollut mikään ihan läpihuutojuttu heittää romukoppaan kuuden vuoden työtä vanhan blogini osalta ja hypätä tuntemattomaan, mutta riskin ottaminen tuntuisi kannattaneen tässä tilanteessa, kun vanha blogi ei enää toiminut ja tämä toimii.

Olisi  kiva kuulla palautetta siitä, miten blogini on nyt teillä toiminut, mitä haluaisitte täältä tänä vuonna lukea, miten voisin parantaa ulkoasua tai ehdotuksia siitä, mitä voisin tehdä enemmän, vähemmän tai jotenkin toisin. Ja kokeilkaa rohkeasti uusia kommentointiominaisuuksia, eli tykkäilyä, kuvien lähettämistä, jne. Olisi hienoa saada kommenttikenttää vielä entistä enemmän eloon – se on nimittäin ainakin minulle bloggaamisen suola ja sokeri! 🙂

P.S. Postauksen kuvituksena on ystäväni Millan ottamia ihania kuvia eiliseltä, kun Futura oli taas maailman leppoisin kaveri ja luotettavin tyyppi ikinä <3 Tuon hevosen mielialanvaihtelut ovat jotain käsittämätöntä, mutta ehkä se onkin juuri siksi niin mielenkiintoinen tapaus.

 

 

 

 

28 thoughts on “Blogger VS WordPress – plussat ja miinukset

 1. Lotta says:

  Tykkään kovin tästä ulkoasusta ja Playssonin alusta vaikuttaa kivalta. Jotenkin “raittiimpi” kuin bloggerin tunkkainen malli. 🙂 Itsellänikin on tuohon Jalustin.netiin liittyvä ongelma: haluaisin vaihtaa blogini kuvaa tuolla portaalissa, mutta vaikka laitoin sähköpostini about neljä kuukautta sitten, ei vastausta vain kuulu, eikä kuvaa voi itse vaihtaa. :/

  https://huimaamenoa,blogspot.fi

 2. Aamu says:

  En tykkää yhtään tästä uudesta alustasta, blogger oli paljon parempi. Kuitenkin teiän menoa on niin kiva seurata että pakko sitä on täältä sitten seurata.

  • Itse pidän tästä enemmän, on mielestäni huomattavasti toimivampi ja selkeämpi kuin Blogger. Kuten sanoin, kaikkia ei valitettavasti voi miellyttää ja jos Bloggerissa kaikki olisi toiminut kuten pitää, en olisi ottanut tätä riskiä muuton kanssa. Kiva kuitenkin, että jaksat seurailla vielä siitä huolimatta, ettet tästä alustasta tykkää. 🙂

 3. Maarit L. says:

  Minä olen tykännyt vielä enemmän tästä uudesta versiosta. Juu, kommentointi vaati alussa hieman totuttelua nimettömänä mutta hyvää aivojumppaa! 😉 Uusia ominaisuuksia en ole vielä kokeillut mutta aion aktivoitua niiden suhteen – lupaan.

  En osaa sanoa mitä uutta haluaisin tänne. Tykkään näistä postauksista ja kuvista, juuri näin, toimii kännykällä todella hyvin. Minulla kuvat latautuvat nopeasti, ongelmitta mikä on hyvä kun aina en ole niin kärsivällinen… Minusta on mukava seurata arkeanne. Futura ja sinä olette molemmat niin persoonallisia että olette ihan tarpeeksi mielenkiintoisia ilman mitään ylimääräistä. Tässä postauksessa tykkäsin jostain syystä erityisen paljon noista kahdesta viimeisestä kuvasta, vauhdikkaasta Futusta löytyy myös se rauhallisempi, seesteisempi puoli.

  Aurinkoista viikonloppua! 🙂

  • Voi kiitoksia! 🙂 Ihana kuulla, että blogi jaksaa kiinnostaa ihan tällaisenaankin. Futurassa on kyllä paljon puolia ja se osaa aina yllättää! 🙂 Aurinkoa sinnekin!

 4. :) says:

  Kännykällä tätä on huomattavasti kivempi lukea, kun ei voi vetää vahingossa sivulle ja seuraavaan/edelliseen postaukseen:D

 5. Tarja says:

  Heissan! Pakko kommentoida sen verran, että minulla tämä(kin) pohja toimii oikein hyvin kännykällä. Minua ei kyllä haittaa hymynaama Bloggerissa, luen postaukset anyway, oli kuvaa tai ei.
  Kiitos mukavasta blogista! 🙂

 6. Moi says:

  Moikka! Omasta mielestäni hyvät ja huonot puolet:

  + Isot kuvat
  + Selkeä ulkoasu
  + Latautuu ja toimii ainakin itselläni moitteettomasti

  – Banneri on aika iso, kuvat ovat isoja ja fonttikokokin on iso -> tulee paljon rullaamista jos haluaa kahlata blogia pidemmälle
  – Kommenttien löytäminen on jotenkin muka hankalampaa, linkki on ihan selkeä, mutta siitä huolimatta se ei oikein osu silmiin ja siksi ehkä kommentointikin on jäänyt. Tämä voi olla ihan psykologistakin kun on tottunut lueskelemaan lähinnä bloggerille tehtyjä blogeja.

  Kommentointikenttä on myös ehkä jotenkin vähän “outo”, tulee semmoinen fiilis että tähänkö se nyt kirjoitetaan ja tästäkö se lähtee jne. eli monia saattaa pelottaa kommentoida ekan kerran, kun näkymä ei ole kovin selkeä. Ja kun yrittää lähettää kommentin niin tuo sisäänkirjautumiskysely saa homman näyttämään äkkiä siltä, että anonyymina kommentointi ei nykyään onnistukaan.

  Jos itse jotakin muuttaisin, niin harkitsisin vähän pienempää banneria tai fonttikokoa tai leventäisin resoluutiota sen verran, että sivua ei tarvitsisi rullata niin kovasti. Nämä käyttökokemukset siis läppäriltä, puhelimella en ole kokeillut katsoa. En tiedä muista, mutta itselläni aukeaa blogi niin että koko näyttö on vain pelkkä banneri, eikä se edes mahdu siihen kokonaan. Joudun siis rullaamaan jo pelkästään nähdäkseni, oletko tehnyt uuden postauksen.

  Maunolla on asiaa -blogiin jos vertaa, niin siellä tuo Read more -toiminto on tosi hyvä – näkee heti onko uusia postauksia tullut ja postaukset kun menee pienempään tilaan etusivulla niin rullaamisen tarve vähenee. Myös kun tuosta Read more -linkistä klikkaa ja avaa postauksen, niin kommentit tulevat suoraan siihen alalaitaan, niitä ei tarvitse siis enää erikseen lähteä avaamaan. Siellä kommentointinäkymäkin on ehkä jotenkin helpompi hahmottaa.

  Semmosta! Mutta tykkään, pientä viilailua niin tykkäisin vielä enemmän.:) Mutta luen nyt ja jatkossakin ehdottomasti!

  • VALTAVAN SUURI KIITOS sinulle siitä, että näit noin paljon vaivaa kommenttisi suhteen! Tuo palaute oli ihan superarvokasta ja muutosehdotukset todella varteenotettavia. Joku päivä otan ajan kanssa blogin tarkasteluun ja yritän toteuttaa ehdottamasi muutokset, nimittäin ne olivat tosi hyviä. KIITOS <3

 7. AnnemariKo says:

  AnnemariKo täällä tervehdys! Mun mielestä se keltainen hymynaama on kätevä siellä bloggerin lukemistossa, koska en enää lue montaakaan blogia niin löytyy sitten helpommin, kun tarvitsee selata vain hymynaamaa. 🙂 Tai voisihan kirjanmerkkeihinkin suosikkiblogit lisätä, mutta näin nyt on mennyt… Olen kyllä tykännyt tästä blogista enemmän kuin vanhasta. 🙂

 8. mmmm says:

  On ollut vähän hankalaa lukijanakin mukautua uuten alustaan. Jotenkin on tottunut niin vanhaan ja tuttuun Bloggeriin, joten vasta nyt uskaltauduin opettelemaan että miten tällä kommentoidaan. Ja vasta nyt kun sanoit, tajusin tuon tähdittämis- ja tykkäysmahdollisuuden. Mutta on kyllä ihan positiivinen juttu ollut tämä muutos! 🙂

  • Uudistukset ovat aina alkuun monille vähän “pelottavia”, mutta kiva kuulla, että pienestä mukautumisongelmasta huolimatta muutos on ollut mielestäsi positiivinen 🙂

 9. Sarada says:

  Tää oli kiva listaus! Tosiaan oon itekki huomennu et täältä on seuraajia lähteny ihan noin muuten, mutta kommentoijat sitten ovat yleensä sellaisia truelukijoita. Ps. Itsekin edelleen alusta asti seuranneena & edelleen anonyyminä 😀

  • Kiitos 🙂 Kiva kuulla, että olet jaksanut seurailla niin pitkään! En tiedä, miten lukijoiden vähenemisen voi ulkopuolinen huomata, koska sen näkee vain tilastoista, eivätkä ne ole blogissani missään esillä 😀 Mutta yleisesti blogien seuraaminen on ehkä muuttunut ja esimerkiksi kommentointi on vähäisempää kuin muutama vuosi sitten. Blogini on saanut myös olla rauhassa ht.netin keskusteluilta, joten sieltäkään ei tule enää kävijöitä, mikä on kyllä ennemminkin hyvä juttu. 🙂

 10. Annatiask says:

  Mulle kyllä näkyy postauksen kuvat esikatselussa normaalisti, en tosin tiedä johtuuko vain siitä, että itsellänikin wordpress.. ? Puhelimella luettaessa ei ole ongelmia ja kyllä tuo kommenttinaviska löytyy helposti. ?

  • Se ongelma johtuukin selvästi siitä, että olen siirtänyt vanhat postaukseni bloggerista tänne. Muut lukemani WordPress-blogit näkyvät myös Bloggerin syötteessä normaalisti esikatselukuvineen. Nyt harkitsenkin, poistaisinko suosiolla Bloggerista tuomani postaukset tästä blogista. Kiva kuulla, että sinulla blogini toimii hyvin ja kommentointi sujuu 🙂

 11. eyrhas says:

  Olisi voinut olla isompi ISO-arvo noissa kuvissa, niin ei olisi jalat suttaantunut 😀 Ensi kerralla sitten taas harjoitellaan lisää, heh. Mutta minä tykkään kyllä tietokoneella lukea mieluummin täältä kuin bloggerin kautta, kuvat ovat kivan isoja ja muutenkin teksti on kivasti luettavissa. Puhelimella on hankalampaa tämän alustan kanssa, varsinkin omassa puhelimessa kuvat latautuu jostain syystä todella hitaasti. Bloggerissa olevilla blogeilla ei ole samaa ongelmaa ainakaan minun puhelimella.

  • Huomasin suttujalat vasta nyt kun sanoit 😀 Joillain ilmeisesti on ollut tuota ongelmaa, että kuvat lataa pitkään, osa on taas sanonut, että latautuu hyvin. Mulla näkyy kuvat aina välittömästi kaikilla laitteilla ja riippumatta siitä, olenko kirjautunut blogiin vai en. Hankalaa, kun ei voi miellyttää kaikkia, aina löytyy joltain joku juttu, joka ei toimi :’D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *