Yskän hoitoa

Blogia pidempään seuranneet varmasti tietävät, että Futuralla on ollut jonkin verran hengitystieongelmia keväisin. Pahin tilanne oli vuonna 2014, kun silloisessa tallipaikassa talli-ilma oli melko huono. En heti tajunnut, että oireet johtuivat talli-ilmasta, koska ensimmäisenä oireena ei suinkaan ollut yskä, vaan laihtuminen. Yskähtely oli ihan satunnaista ja laihtuminen ja vireystilan muutokset suurimpia oireita. Onneksi satuimme tuolloin käymään Horse Fair-messuilla, jossa Futura ei sitten viikonlopun aikana yskähdellyt kertaakaan. Kotitallille palatessa yskä jatkui entistä pahempana, joten jouduin pyytämään Futuralle eläinlääkäriltä Equipulmin-kuurin. Koska oireet johtuivat selvästi talli-ilmasta, Futura määrättiin myös toistaiseksi asumaan ulkokarsinaan, sekä syömään pelkkää säilöheinää. Nämä järjestelyt kävivät kuitenkin kyseisellä tallilla hankaliksi, joten jouduimme vaihtamaan tallipaikkaa.

Sen jälkeen olemme olleet kahdella eri tallilla, eikä Futura ole juurikaan oireillut. Keväisin ja syksyisin se on yskähdellyt hieman, mutta lääkekuuria ei ole tarvinnut syöttää. Joka kevät olen kuitenkin syöttänyt ennaltaehkäisevänä kuurina valkosipulia, timjamia, minttua tai jotain muita hengitystä helpottavia ja yskää lievittäviä valmisteita. Tänäkin vuonna aloitin timjamin ja mintun syöttämisen hyvissä ajoin. Reilu viikko sitten Futura alkoi kuitenkin yskähdellä satunnaisesti ja vaikutti hieman räkäiseltä. Viime tiistaina yskähtely oli sellaista, että se vaikutti jo ratsastukseenkin ja menin ihan suosiolla kaulanarulla, sekä pidin liikunnan hieman kevyempänä.

Satuin tekemään aamutallit keskiviikkona ja torstaina, joten pääsin tarkkailemaan Futuran yskimistä puolet päivästä. Se yski sekä tarhassa, että tallissa hieman, mutta eniten se yski taluttaessa ja ratsastuksen alussa. Liikutin Futuraa kevyesti ja pitkin ohjin, jotta limat lähtivät liikkeelle ja jotta sen pää pysyisi mahdollisimman alhaalla. Ensin ajattelin, että odotan vielä viikonlopun yli, meneekö yskä itsekseen ohi. Torstaina iltapäivällä minulle tuli kuitenkin niin paha olo yskimistä kuunnellessani, että oli ihan pakko soittaa eläinlääkärille ja pyytää Equipulmin-kuuria. Kuuri päästiin aloittamaan lauantaina ja se tehosi heti. Eilen illalla kävin Futuran kanssa maastossa ja se yskähti vain kerran karsinassa ja kerran lenkin aikana, kun paria päivää aikaisemmin tilanne oli se, että Futura sai pidempiä yskänpuuskia useamman kerran päivässä.

Ehkä lääkekuurin hommaaminen oli nyt jonkun mielestä pientä liioittelua, mutta koska Futuralla on taustalla jo yksi keuhkokuume (ennen kuin se oli minun omistuksessani), sekä keuhkoja kovasti rasittanut ruokatorventukos, otan aina hengitystieongelmat sen kanssa vakavasti. Eläinlääkäri totesi puhelimessa tietävänsä, että meidän tallilla on hyvä ilma, joten hän ei ehdottanut mitään muutoksia Futuran asumisjärjestelyihin. Nyt kun Equipulmin näyttää tehoavan hyvin, jatketaan varmasti samaan malliin. Yksi syy Futuran yskimiseen voi olla kostean ilman lisäksi myös tarhakavereiden runsas karvanlähtö. Futuralla itsellään karvanlähtö on aika maltillista, kun talvikarva on sen verran ohut. Sillä on kuitenkin tarhakavereinaan kolme paksuturkkista suomenhevosta, joiden mammuttiturkit pölisevät tällä hetkellä melkoisesti. Onneksi kevät on tulossa jo kovaa vauhtia ja jos mennään samaa vauhtia kuin viime vuonna, hyvällä tuurilla hevoset ovat laitumella jo toukokuun lopussa ja kavereiden karvanlähtö on ohi varmasti jo paljon sitä aikaisemmin.

Oli sen verran hurjaa katseltavaa kolme vuotta sitten, kun Futura laihtui ja hengitys muuttui pumppaavaksi, etten todellakaan haluaisi enää koskaan nähdä mitään vastaavaa. Vaikka nyt surkeasta rahatilanteesta piti sijoittaa 70 euroa lääkkeeseen, uskon tämän olleen juuri oikea päätös. Kun Futura on nyt muuten ihan huippukunnossa verrattuna esimerkiksi viime vuoteen, haluan sen kynsin ja hampain sellaisessa pitääkin. Kohta pitäisi taas varailla setämiehelle aikaa hammashuoltoon huhti-toukokuulle ja sekin hieman jännittää. Toivotaan, että edessä olisi terve ja ihana kesä.

Muutin ulkoasua lukijoiden palautteiden perusteella – toivottavasti käyttäjäystävällisempään suuntaan. Nyt harkinnassa on vielä se, poistaisinko Bloggerin aikaiset postaukset täältä kokonaan. Niistä ovat nimittäin kuvat kadonneet tai ainakaan minulla eivät enää lataudu. Ajattelin, että voisin julkaista joitain suosituimpia vanhoja postauksia hieman päivitettyinä versioina. Esimerkiksi synestesiasta kirjoittamani postaus sai pitkästi yli sata kommenttia ja paljon kehuja, joten sen haluaisin pitää blogissani. Lisäksi kaulanarulla ratsastukseen ja kuolaimettomuuteen opettamisesta kertovat postaukset ovat olleet suosittuja. Onko teillä jotain vanhoja lempparipostauksia, joiden haluaisitte säilyvän blogissani? Mitä mieltä olette uudesta ulkoasusta?

P.S. Hurjat kiitokset kaikille parannusehdotuksista blogiini! Myös ilahduttavan moni teistä oli vinkkini ansiosta löytänyt tähditysominaisuuden, jolla on helppo antaa palautetta postauksesta silloinkin, kun ei jaksa kirjoittaa kommenttia! 🙂

16 thoughts on “Yskän hoitoa

 1. p says:

  Haluaisin noita vanhoja kuolaimettomaan opetus postauksia ja niitä fysioterapiajuttuja! Monesti on tullut tallilla googlailtua “kaktu ja futura fysioterapia”. Ne lannerangan vahvistamiseen liittyvät liikkeet videolla olivat ihan huippuja!

 2. Nippe says:

  Meillä hevoset on vuosia syöneet talvikaudella Marstall Sinfonie rehua ja valkosipulia eikä satunnaisia yskähtelyjä lukuunottamatta ole ollut mitään ongelmia hengitysteiden kanssa. Kokeilemisen arvoinen rehu. Syöttömäärätkin hyvin pieniä, 3-4dl/vrk riittää mainiosti.

  • Olen kuullut tuosta Sinfoniesta ennenkin, mutta ei ole oikein tullut Marstallin rehuja missään vastaan, niin en ole päätynyt sitä kokeilemaan. Täytyy miettiä ensi talven varalle, jos sitä jostain saisi kätevästi 🙂

   • Sari says:

    Itsekin syötän Marstallin sinfonieta syksyisin ja keväisin kosteiden kelien aikaan. Hevosellani on aika herkät keuhkot ja kerran sekin on joutunut ventipulminin-kuurin syömään (tehosi myös heti). Tuo rehu on todellakin kokeilemisen arvoinen. Tilasin itse tuota lisää zooplussasta ja kotiin tuotuja taisi hinta olla reilu 30 euroa. Ostin kyllä silloin muutakin, joten toimituskulut olivat pienet.

 3. Emppu says:

  Todella hyvä tämä ettei koko teksti näy kun sivulle tulee niin ei tarvitse käydä koko tekstiä läpi tarkistaessaan eihän alempana ole lukematonta tekstiä 🙂

  • Kiva kuulla! 🙂 Ei edes käynyt ensin mielessä laittaa näin, kun vanhassa blogissa aika moni valitti siitä, että postaukset piti erikseen klikata auki. Nyt kun itse mietin, mikä olisi lukijana omasta mielestäni käytännöllisempi, niin kyllä tämä malli vie ehdottomasti voiton! 🙂

 4. Kuusenkerkkä says:

  Suosittelen pölyherkälle hevoselle kuusenkerkkäuutetta kuureina yskän alettua! Se pelasti hevoseni hengen tallinvaihdon yhteydessä. Kaiken lisäksi se on tehokas luontaistuote.

 5. Anonyymi says:

  Kuinka paljon ja miten annat minttua/valkosipulia/timjamia? Eli keitätkö timjamista esim teetä vai laitatko suoraan ruokaan tms? Kiva jos viitsisit kertoa mahd tarkasti kun meille tulossa uusi hevonen joka on pölyherkkä niin olisi kiva tietää tollaisesta konstista enemmänkin 🙂

  • Olen laittanut kuivattua minttua ja timjamia mashin sekaan ruokalusikallisen tai pari. Timjamia voi tosiaan myös hauduttaa kuumassa vedessä, siivilöidä pois ja lisätä hunajaa, jolloin saa tehtyä siirappimaista yskänlääkettä. Itse en ole sitä kokeillut, joten en osaa sanoa toimiiko paremmin, kuin pelkkä timjami suoraan rehuun sekoitettuna. Granuloitu valkosipuli toimii myös hyvin kuureittain syötettynä ja sitäkin olen antanut ruokalusikallisen verran/ruokailu. Valkosipuliakin voisi varmasti laittaa tuollaiseen yskänsiirappiin. Yleisesti pölyherkän hevosen kanssa toimii parhaiten runsas ulkoilu ja heinän/kuivikkeiden kastelu tarvittaessa. Meillä ei ole tarvinnut onneksi siihen lähteä. 🙂

 6. anonyymi says:

  Synestesiasta kertova postaus on niin kattava ja mielenkiintoinen että haluaisin ehdottomasti sen jäävän/julkaistavan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *