Uusi satula

En ole juurikaan kertonut Futuran kuulumisia blogissa, koska sopivan satulan puuttuessa aika on pitkälti kulunut ongelmia korjaillessa. Kun samaa satulaa käyttää usein, helposti sokaistuu sen istuvuudelle. Kun Futura alkoi selvästi osoittaa, ettei Albionin estesatulan käyttäminen tule enää kysymykseen, siirryttiin taas kokonaan karvasatulan käyttöön ja aloitettiin uusien satulaehdokkaiden testailu. Muita satuloita kokeiltuani olin suorastaan järkyttynyt siitä, etten ollut huomannut kuinka epäsopiva edellinen satula olikaan.  Samoihin aikoihin Futura sai pari aika ikävän näköistä haavaa jalkoihinsa tarhassa, enkä uskaltanut ratsastaa sillä muutamaan päivään. Ajattelin, että antaa selän levätä ja haavojen parantua rauhassa, joten melkein viikko meni pääosin juoksuttaessa ja talutellessa.

Nyt eletään Futuran liikutuksen kannalta vuoden hankalinta aikaa, kun tällä hetkellä tarhan pohjakin on siinä kunnossa, ettei Herra Hienohelma suostu liikkumaan siellä juuri ollenkaan. Vaikka kaverit menisivät toiseen päähän tarhaa (jossa on myös kuivempaa ja tasaisempaa), Futura möllöttää koko päivän suunnilleen samassa mutaisessa kohdassa, joka on nyt vielä pakkasten myötä osittain kovettunut. Liikkumattomuus tietysti jäykistää Futuraa kinnerpattien takia. Kun tähän lisätään vielä kovettunut kenttä, ei ole ollut kovin helppoa kokeilla uusia satulaehdokkaita ratsain.

Onneksi käytössä on iso pelto, jossa pystyy aina ratsastamaan. Siellä Futura ei kuitenkaan lainkaan säästele itseään ja saan jatkuvasti vähän jännittää, meneekö se jumiin, kun nököttää suurimman osan päivästä tarhassa paikallaan ja sitten menee pellolle kauhomaan kapasiteettinsa äärirajoilla. Olen yrittänyt pitää treenit lyhyinä ja verrytellä hyvin. Nyt on luvattu taas lämpimämpää säätä ja kentän pitäisi sulaa, niin Futuran ei tarvitse enää joka päivä nostella jalkojaan niin älyttömästi.

Sain Playsson.netin myyntisatulavalikoimasta pari satulaa kokeiluun. Huomasin, että Penina oli tulossa satuloiden kanssa pääkaupunkiseudun suunnalle ja kysyin, olisiko hänellä aikaa käväistä meilläkin. Onneksi aikaa löytyi. Sovittaminen ei ollut helppoa, koska kenttä oli kova ja oli jo pimeää, joten pellollakaan ei olisi nähnyt, kuinka satula käyttäytyy ratsastajan ollessa selässä. Tallissa tietysti kokeilimme paria satulaa Futuran selkään, mutta Futura oli kiukkuinen kuin lohikäärme. Se oli aivan raivona siitä, että selkään laitettiin satula, otettiin pois ja laitettiin taas seuraava.

Painellessa Futura ei ole missään vaiheessa aristanut selkäänsä, mutta auta armias, kun joku kehtaa laittaa satulan! Katastrofi! Sovittaminen oli siis vähän haastavaa, kun lohikäärme kiemurteli kaiken aikaa ja  näytti siltä, että lataisee kohta kunnon potkun meitä kurjia ihmisiä kohti. Penina jätti Stübbenin estesatulan ja Wintecin koulusatulan meille kokeiltavaksi, jotta voisin sitten selästäkin testata, olisiko toinen niistä sopiva.

Stübben vaikutti melko ahtaalta jo sovitustilanteessa ja osoittautuikin selästä käsin kokeillessa aivan liian kapeaksi. Futura ei suostunut liikkumaan sen kanssa edes käynnissä. Wintec Cair 500 oli mielestäni potentiaalisempi vaihtoehto, vaikka sen istuin olikin 17-tuumainen (minulle lyhyenä ihmisenä 16,5′ olisi sopivampi) ja se kiehtoi minua muokattavuutensa vuoksi. Sinänsä minulle ei ole väliä, onko käytössä koulu- vai estesatula. Estesatula on mukavampi maastossa ja hypätessä, mutta loppupeleissä ratsastan kuitenkin suurimman osan vuodesta koulua. Ei meillä ole enää Futuran kanssa niin suuria estetavoitteita, että estesatula olisi välttämättömyys. Lisäksi Futura on lapojen kohdalta todella leveä, joten monet estesatulat tulevat liikaa lavoille haitaten liikkumista.

Kun Stübbenillä ratsastus ei onnistunut, päätin kokeilla Winteciä samalla kerralla. Arvelin, että karvasatulassa käyttämäni satulavyö saattaisi olla liian pitkä koulusatulaan, joten päätin ensin sovittaa satulaa vyön kanssa, enkä laittanut siihen edes jalustimia. Satulavyö osoittautui kuitenkin riittävän lyhyeksi, jotta uskalsin kokeilla satulaa selästä käsin. Futura oli niin raivoissaan Stübbenin sovituksesta, ettei enää antanut minun laittaa jalustimia Winteciin satulan ollessa selässä.

Päätin säästää herkän hevosparkani hermoja kauhealta satuloiden pukemiselta, räpeltämiseltä ja riisumiselta, joten hyppäsin selkään ilman jalustimia. Tuolloin oli juuri satanut vähän lunta kentälle ja siinä pystyi taas hyvin ratsastamaan. Oli kuitenkin aikamoinen vatsalihastreeni ratsastaa hangessa ja ilman jalustimia! Wintec oli ihmeen mukava istua kaikesta huolimatta ja Futurakin liikkui sen kanssa hyvin, tosin käytössä ollut sininen kaari vaikutti myös liian kapealta.

Videossa on pätkä Wintecin ensimmäisestä kokeilusta hangessa ja ilman jalustimia.

Kun katsoimme satulaa vielä tallinomistajan kanssa, hän osasi hyvin neuvoa mihin kohtaan Futura tulee tarkalleen satuloida, jotta Wintec istuu selkään oikein. Hän suositteli myös vaihtamaan satulaan leveämmän kaaren, mitä olin jo itsekin miettinyt. Sattumalta tallin vintiltä löytyikin valkoinen kaari ja sen kanssa satula saatiin sopimaan. Olen yllättynyt, nimittäin valkoinen kaari on Wintecin levein kaari. Olen aina ajatellut, että Futura on melko kapea hevonen, mutta näköjään se on nyt kasvanut ja paljon!

Valkoisen kaaren kanssa Futura on liikkunut tyytyväisenä ja päädyin ostamaan Wintecin erinomaisen muokattavuutensa ansiosta. Aion vaihtaa siihen jossain vaiheessa myös polvituet, koska nykyiset polvituet ovat todella pienet ja Futuran isossa ravissa istuminen tuntuu vähän hankalalta varsinkin nyt, kun talviratsastussaappaani tukevat pohkeita todella hyvin, mutta polville ei saa tukea oikein mistään. Ratsastaessa tulee jotenkin epätasapainoinen ja hölskyvä olo, vaikka videota katsoessani totesin, ettei meno  onneksi näytä niin pahalta, kuin miltä se tuntuu!

Futura on pellolla todella vahva ja talvikarvan takia turpahihnakin on jäänyt ahtaaksi. Se vähän vaikeuttaa pidättäviä ohjasotteita ja paineen poistamista. Odottelen pidempää turpahihnaa postista, niin suitsetkin saadaan taas sopimaan. Nyt kun turpahihna hirttää kiinni karvojen takia, suitset eivät enää istu yhtä hyvin kuin aikaisemmin. Satula sentään sopii ja nyt on lavoilla tilaa liikkua pellolla kauhoessakin!

Wintecin hinta ei päätä huimannut ja muutenkin Playssonin myyntisatuloiden joukosta löytyy satuloita monenlaiseen budjettiin. Saatavilla on ainakin tällä hetkellä useita eri merkkejä  ja valikoimassa on sekä huippukuntoisia laatusatuloita, että hieman kuluneita ja rikkinäisiäkin, joita saa ostaa parhaimmillaan alle satasella ja korjata vaikka itse, jos taitoa löytyy. Playssonille voi myös jättää satulan myyntivälitykseen. Itse jätin vielä toistaiseksi Albionin itselleni, mutta jos myynti tuntuu hankalalta, laitan sen sitten välitykseen. Myyntivälityksessä on se hyvä puoli, ettei satulaa tarvitse pyöritellä omissa nurkissa, mutta kun itse myy, saattaa joskus onnistua tekemään nopeatkin kaupat, joten ainakin yritän ensin myydä ihan omin päin. Nyt Albion lähti yhdelle tutulle kokeiluun ja toivon, että pääsen siitä pian eroon.

Olen niiiiiin onnellinen, kun sopiva satula löytyi nopeasti, nimittäin karvasatulalla ei ainakaan pellolla ratsastaessa paljon naurata tuossa Futuran megaravissa istuminen! Kunto loppuu aika nopeasti ja on se hevosellekin varmasti mukavampaa, kun ratsastaja saa enemmän tukea, eikä hölsky. Ei myöskään tarvitse pelätä, että satula kiepahtaa sivulle, jos Futura päättääkin tehdä jonkin äkkiliikkeen, kuten karvasatulan kanssa on joskus käynyt. Hyvin onnistuu koulusatulalla pieni rallittelukin. Se jää nähtäväksi, miten sillä pystyy hyppäämään, mutta ainakin nyt olen oikein tyytyväinen tähän ratkaisuun.

 

 

 

2 thoughts on “Uusi satula

  1. Nökö says:

    Itselle koulusatula on ainut oikea vaihtoehto:) hyvä et löyty sopiva satula noin äkkiä ja sun istunta on huomattavasti parempi tässä kuin estesatulassa!:)

    • Se on kyllä totta, että koulusatulassa on huomattavasti helpompi saavuttaa hyvä istunta! 🙂 Itse kyllä tykkään ratsastaa koulusatulalla, mutta monessa tilanteessa estesatula on kätevämpi, esimerkiksi maastoillessa, jos tarvii vaikka ylittää iso oja tms.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *