Syksy tuo muutoksia

Tai ainakin yhden muutoksen, nimittäin Futura vaihtaa tallipaikkaa parin viikon kuluttua. Olen vitkutellut tämän kertomista blogissa, koska tämä muutos jännittää minua jostain syystä erityisen paljon. En ollut mitenkään suunnitellut tallipaikan vaihtoa, sillä Futura viihtyy mainiosti nykyisellä tallillaan ja olin jo itsekin ajatellut, että sinne jäisimme. Kuitenkin monen sattuman summana päädyin yhden ainoan kerran katsomaan netistä vapaita tallipaikkoja ja bongasin yhden paikan, jossa tallivuokra oli lähes satasen vähemmän kuin nykyisellä tallillamme, sijainti yhtä hyvä, kenttä isompi, iso pelto käytettävissä syksyisin ja talvisin ja muutenkin hyvät maastot lähistöllä.

Ajattelin, että pakkohan tuollainen paikka on käydä katsomassa. Niinhän siinä kävi, että pidin paikasta heti ja päätin ottaa riskin. Kyseessä on rauhallinen pikkutalli, jossa on muistaakseni 6 hevosta, valaistu kenttä peileineen ja estekalustoineen, paljon maastoja, maneesi kohtuullisen ratsastusmatkan päässä ja 2 km pitkä pelto käytettävissä syksyisin ja talvisin. Kävin pariinkin kertaan tutustumassa uuteen paikkaan ja harkitsin tallin vaihtoa kuukauden ajan, eli varsinaista päätöstä punnitsin oikein epätavallisen tarkkaan ollakseni Kaktu. Yleensä olen nimittäin nopeiden päätösten nainen. Pelkästään puitteiden ja ratsastusmahdollisuuksien osalta päätös olisi ollut helppo, nimittäin kentän ja tarhojen pohjat ovat uudella tallilla huomattavasti paremmat kuin nykyisellä.

Päätöstä kuitenkin hankaloitti se, että Futuralla on nykyisellä tallilla läheinen ystävänsä Poju, enkä tahtoisi millään erottaa tuota kaksikkoa. Laitumella Futurasta on tänä kesänä tullut huomattavasti entistä sosiaalisempi ja se vaikuttaa olevan hyvä kaveri kaikkien lauman hevosten kanssa, joten toivon sosiaalisuuden jatkuvan vielä uudessakin paikassa. Päätöksen tallipaikan vaihdosta ratkaisi siis lopulta kuitenkin isompi, hyväpohjainen kenttä ja edullisempi tallivuokra. Jos kerran on mahdollista saada paremmat ratsastuspuitteet edullisempaan hintaan, olisi aika hölmöä olla tarttumatta tilaisuuteen.

Nykyisellä tallilla pellolla ja joillain maastoreiteillä Futura on pärjännyt alusta lähtien hyvin ilman kenkiä ja bootseja, mutta kentällä ( jonka tietenkin kaiken järjen mukaan pitäisi olla sellainen paikka, jossa olisi paras pohja ratsastukseen) Futura ei ole halunnut liikkua kovin mielellään. Kentän hiekan seassa on nimittäin jonkin verran isompia kiviä, joita Futura on arkonut. Bootsien käyttöä olen välttänyt muulloin kuin pidemmillä maastoilla, koska ne tuntuvat häiritsevän Futuraa ja tekevät sen liikkumisesta tahmeampaa. Vasta nyt kolmen-neljän kuukauden kengättömyyden jälkeen Futura on alkanut liikkua kentälläkin suunnilleen entiseen tapaan.

Jossain vaiheessa jo mietin, pitäisikö laittaa kengät takaisin vain siksi, että pääsisi ratsastamaan kentällä ja hyppäämään, mutta toisaalta se ei olisi ratkaissut ongelmaa. Kentän pohja ei joka tapauksessa ole ainakaan hoitamattomana hyvä ja Futuran kengittäminen olisi vain yksi tapa lakaista asia maton alle. Eniten kentällä ratsastusta ovat nyt koko kesän ajan häirinneet kaksi hiekkakasaa, jotka ovat vieneet tilaa sen verran, etten ole juurikaan viitsinyt yrittää esimerkiksi hypätä. Kenttää on siis tarkoitus laajentaa pari metriä ja ilmeisesti käyttää tuota hiekkaa laajennuksessa. Toki tuosta kentästä saattaa tulla vähän parempi laajennuksen myötä, mutta olen nähnyt parilla tallilla millaiseksi kenttä menee, jos uutta hiekkaa levitetään suoraan vanhan päälle ja yleensä tulos ei ole ollut kovin hyvä.

Tämä kesä on muutenkin ollut säiden osalta hankala, koska runsaiden sateiden vuoksi pelto on ollut useimmiten ratsastuskelvoton ja kentästäkin tulee märkänä liian upottava.  Tämän vuoksi Futuralla onkin pääasiassa maastoiltu viimeisen parin kuukauden ajan.  Harmittaa, koska Futura olisi kuitenkin täysin kunnossa ratsastusta ajatellen ja kaipaisi kinnerpattiensa vuoksi mahdollisimman paljon ja monipuolista liikuntaa. Toki se nauttii maastoilusta ihan täysillä, mutta kentällä jumppailu ja hyppääminen tekisivät myös hyvää. Aina voisi vuokrata kenttää naapuritallilta, mutta en haluaisi joutua maksamaan ylimääräistä siitä, että pääsen käyttämään kunnossa olevaa kenttää.

Toissapäivänä uskalsin pitkästä aikaa kokeilla hyppäämistä, vaikka järkevän estetehtävän rakentaminen olikin pieneen tilaan hiekkakasojen vuoksi vähän hankalaa. Kahden kuukauden hyppytauko alkoi kuitenkin tuntua jo liian pitkältä. Voi olla, että seuraava hyppykerta venyy  sinne saakka, kunnes pääsemme muuttamaan uudelle tallille ja nauttimaan isommasta kentästä. Tämän postauksen kuvat on otettu juuri tuolloin toissapäivänä. Tuntuu, että omakin ratsastustaito on ruostunut kesän aikana, kun on päässyt lähinnä maastoilemaan ja ratsastustaukoakin tuli tuossa lomareissun takia yli viikon verran.

Oikeastaan näillä tiedoilla ainoa huono puoli uudessa paikassa vaikuttaisi olevan se, ettei siellä ole samanlaisia laidunmahdollisuuksia, kuin nykyisellä tallillamme. Hevoset pääsevät välillä pienelle laitumelle, mutta suurimmaksi osaksi ne asustelevat kesälläkin tarhoissa ja tallissa. Nähtäväksi kuitenkin jää, miten viihdymme uudella tallilla, vai pitääkö tulla maitojunalla takaisin tuttuun ja turvalliseen kotipaikkaan. Sitähän ei voi tietää ennen kuin kokeilee, joten avoimin mielin ollaan lähdössä. Nykyisen tallipaikan ihania ihmisiä ja hevosia tulee kuitenkin varmasti ikävä. Onneksi aina voi mennä moikkaamaan ja ehkäpä saamme uusia, kivoja kavereita uudelta tallilta.

Kiitokset kuvista Millalle!

 

14 thoughts on “Syksy tuo muutoksia

 1. n says:

  Toivottavasti uudessa tallipaikassa lähtee sujumaan hyvin! Tälläiset asiat ovat aina vaikeita päättää, etenkin kun tulevaisuutta ei voi ennustaa tai tietää millaista siellä uudessa paikassa lopulta kotiutumisen jälkeen on.
  Onnea futuralle uuteen kotiin 🙂

  • Kiitos paljon! 🙂 Ei tosiaan voi tietää ja siksi tässä vähän jännittääkin, mutta toivotaan, että viihtyisimme Futuran kanssa molemmat uudella tallilla.

 2. Karoliina says:

  Nämä muuttoasiat ovat aina hankalia -muistan sen itsekin edesmenneen hevoseni kanssa. Harvoin kuitenkaan tulee kohdalle tallipaikkaa, jossa kaikki asiat olisivat hyvin; tallimatka, hinta, liikutuspuitteet ja hevosen kannalta mahdollisimman lajinmukaiset olot. Silloin joutuu punnitsemaan sekä hevosen että itsensä kannalta tilannetta. Itse muistan, kun vaihdoimme tallipaikkaa, joka oli samalla myös hevosen viimeinen. Uudessa paikassa ratsastuspuitteet olivat maneesin puuttumista lukuunottamatta yhtä hyvät, hinta oli puolet halvempi, ainakin 5 kertaa suuremmat tarhat, pidempi tarhausaika, vapaa heinä jne. Tallipaikassa oli vain yksi miinus ja se oli neljä kertaa pidempi matka (45km). Päätimme kuitenkin muuttaa, mikä oli ehdottomasti hyvä valinta hevosen kannalta. Ymmärrän kuitenkin, että matka olisi monelle varmasti mahdoton varsinkin, jos elämän tilanne olisi muutenkin kiireinen.

  • Totta, ei ole niin yksinkertaista löytää tallipaikkaa, jossa kaikki olisi hevosen ja omistajan tarpeiden mukaista. Meidän tallilla on ollut ja on edelleen ihan älyttömän hyvä hoito, kertaakaan ei ole siitä ollut mitään valittamista. Ratsastuspuitteet sen sijaan eivät nyt viimeisen puolen vuoden aikana ole olleet meille riittävät ja kun kerran on mahdollisuus päästä tallille, jossa kenttää hoidetaan (kuulemma myös talvisin) enemmän, tottakai katsotaan nyt miten siellä viihdytään. 🙂 Futuralle on kuitenkin kinnerpattien takia elintärkeää saada säännöllistä liikuntaa ja mieluusti myös hyvillä pohjilla.

 3. P says:

  Tuntuu kyllä järkevältä muutto jos uudella tallilla moni asia on paremmin. Tsemppiä muuttoon 🙂 onko uusi talli sellainen että siellä itse hoidetaan hevoset?

  • Kyllä se järkevää on juuri tuon paremman kentän takia, kun Futuralle on niin tärkeää säännöllinen liikutus – ja säästyyhän tallivuokrassakin reilusti yli tonni vuodessa, kun on edullisempi tallivuokra ja kuitenkin yhtä pitkä tallimatka. Jos kuitenkin harmillisesti kävisi niin, että jostain syystä Futura ei viihtyisi tai uusi paikka ei muuten vastaisi odotuksia, niin ainahan sitä voi yrittää päästä takaisin vanhaan paikkaan 🙂 Ja siis ihan täysihoitotallille muutetaan.

 4. J. says:

  Miksi stressaat Futuraa jatkuvalla muutolla? Taitaa tuo hevonen kuolla ennemmin stressiin kuin muuhun..

  • Futura on 9 vuoden aikana minulla ollessaan asunut vain viidellä eri tallilla, jos lasketaan mukaan myös paikka josta sen ostin, että enpä nyt sanoisi meidän hirveän usein tallipaikkoja vaihdelleen. Toivottavasti sinulle tuli parempi mieli,kun sait kirjoittaa minulle tänne tuollaisen kommentin 🙂

   • J. says:

    Mietin vain, kun itse olet joskus aikoinaan maininnut Futuran stressaavan tämänkaltaisia asioita? Ja minusta tuo on aika hurja lukema.. Viehän se kuukausia ennen kuin hevonen tottuu uuteen ympäristöön ja pystyy olemaan taas stressaamatta uusista jutuista jne.

    • terkkunen says:

     Hevoset ovat yksilöitä. Eivät kaikki stressaa ja jotkut sopeutuvat ja tottuvat uuteen paikkaan heti. Silloin, kun paikka muuttuu, on todella tärkeää, että hevosella on silti tuttu ihminen vierellä. Futura stressaa varmasti paljon vähemmän kun sillä on tuttu ihminen tukena ja turvana 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *