Videopostaus – Valmennusklinikka Aulangolla –

Huh, enpä muistanutkaan kuinka vaikeaa videopostauksen editoiminen on, kun materiaalia on paljon (saattoi johtua myös siitä, että editointiohjelma tökki ja kone päätti vielä lopuksi tallentaa videota vuorokauden ajan!) Nyt videopostaus Aulangon valmennusklinikalta on kuitenkin valmis ja julkaisen sen, vaikken olekaan itse siihen mitenkään erityisen tyytyväinen. Kuvaushommat vähän pirstaloituvat, kun Futura kaatui trailerissa, mutta kun olimme saaneet ressukan pelastettua pulasta ja lastattua takaisin koppiin, kuvasin pienen selostuksen tapahtuneesta.

Pinkillä oli valmennuksessa pieniä ongelmia mikrofonin kanssa ajoittain, eli joissain videoissa ääni kuuluu vähän heikommin. Yritin laittaa taustamusiikin hiljaisemmalle kaikissa videoissa, joissa ääni oli heikompi, mutta näköjään yhteen pidempään pätkään oli jäänyt taustamusa vähän turhan kovalle. Koska näköjään tämän videon tallentamisessa kestää KAUAN, päätin nyt kuitenkin julkaista videon ihan tällaisenaan – toivottavasti saatte selvää, eikä musiikki häiritse liikaa!

Ilmeisesti jotkut olivat saaneet edellisestä postauksesta jotenkin tarkoitettua negatiivisemman kuvan itse valmennuksesta, mutta haluan vielä painottaa, etten itse kokenut valmennusta mitenkään negatiivisena. Vaikka tehtävät (varsinkin pysähdyksissä pitkään seisominen maneesin pelottavimmassa paikassa katsomon edessä) hermostuttivat Futuraa, minulle jäi valmentajasta kuitenkin positiivinen kuva. Eihän hän tuntenut minua ja hevosta tai tiennyt, että esimerkiksi pidempiä aikoja ratsastaessa paikallaan seisominen on sellainen asia, joka hermostuttaa Futuran pahanpäiväisesti.

Maneesissa hermostuminen oli vielä suhteellisen lievää, mutta jos esimerkiksi maastossa joudumme seisoskelemaan kauan aikaa, Futura saattaa peruuttaa ojaan. Alkuaikoina hermostuminen paikallaan seisomisesta oli sitä luokkaa, että Futura alkoi jopa keulia, jos joutui odottamaan tien reunassa ylitystä sen verran, että kaksi autoa ajoi ohi. Eteen päin on siis menty, eikä asia ole meille enää mitenkään ongelmallinen päivittäisessä työskentelyssä. Tehtävä oli kuitenkin ikävä tuossa tilanteessa, kun olimme muutenkin uudessa paikassa ja olisi ollut tärkeää saada hevonen rennoksi.

Uskon, että ongelmana oli lähinnä se, että harvemmin järjestetään valmennusklinikoita “tavallisille” ratsukoille ja ehkä valmentajalle ja järjestäjälle ei vain ollut tullut mieleen, että kaipaisimme tavallista enemmän aikaa, ohjeita, tukea ja keskustelua jo ennen itse valmennusta. Yleensä klinikoilla ratsastaa sen verran kokeneita ratsukoita, ettei heitä varmastikaan tarvitse kovin paljon etukäteen ohjeistaa. Kun itse ei ole koskaan ollut tuollaisessa tapahtumassa, eikä käynyt hevosen kanssa kertaakaan aiemmin oman tallin ulkopuolella valmennuksessa, on aika vaikeaa mennä opetelemaan ratsastusta tilanteeseen, jossa valmentajan huomio suuntautuu suureksi osaksi yleisölle (kuten kuuluukin!)

Mielestäni olisi ollut todella hyvä juttu saada tietää valmennuksen tehtävät etukäteen ja keskustella niistä valmentajan kanssa vaikkapa sähköpostitse, jolloin olisi ollut mahdollista kertoa, mikäli uskoo jonkin tehtävän aiheuttavan hankaluuksia. Tämä tuli kuitenkin mieleen vasta valmennuksen jälkeen, sillä enhän etukäteen tiennyt ollenkaan, mitä on luvassa. Kaiken kaikkiaan reissusta jäi silti ihan hyvä mieli Futuran kaatumista lukuunottamatta. Mielestäni Futura käyttäytyi uudessa paikassa aivan älyttömän fiksusti ja ratsastaessakin kuitenkin rentoutui lopuksi melko hyvin, joten loppujen lopuksi uskallan kyllä sanoa, että ihan hyvinhän se meni tilanteeseen nähden!  🙂

 

 

16 thoughts on “Videopostaus – Valmennusklinikka Aulangolla –

 1. Anonyymi says:

  Nyt kun hevoset ovat laitumella, onko Futura hermostunut tallissa ja ratsastaessa, kun joutuu olemaan niin ettei ole muita hevosia edes näköpiirissä?
  Mun hevonen on ollut mulla vasta puoli vuotta, nyt kun hevoset menivät laitumelle, noin 500 metrin päähän tallista/kentästä/maastoista, se on mielellään kyllä tullut luokseni laitumella, mutta aikamoista suostuttelua on ollut että on lähtenyt mukaani ja on ollut todella hermostunut hoitaessa ja varustaessa sekä ratsastaessa.
  Miten totuttaa hevonen olemaan erossa hevoskavereista liikutuksen ajan ja miten hevosta voisi rauhotella? Onko sulla antaa vinkkejä?

  Toinen kysymys: miten sä liikutat Futuraa? Kuinka monta kertaa viikossa liikutat ja kuinka monta kertaa viikossa teette mitäkin?
  Mietin oman hevoseni liikutusta, sen suunnittelua, hevosen kehittämistä, hevonen on 15-vuotias lv-ruuna, joka on ollut monta vuotta aika huonoissa oloissa, on tällä hetkellä aika lihakseton ja tasapainoton.
  Nyt ollaan tämän puolen vuoden ajan lähinnä tutustuttu toisiimme ja tehty maastakäsin kentällä erilaisia talutusharjoituksia ja irtona liikkumista sekä maastossa kävelylenkkejä.
  Olisko sulla antaa vinkkejä miten aloittaa ratsastaen työskentely? Miten kehittää hevosen peruskuntoa, lihaksistoa ja tasapainoa?
  Hevosta on ratsukoulutettu ja ratsastettu kyllä joskus vuosia sitten, eli ihan nollasta ei tarvitse lähteä.

  Futura on tosi hienon ja hyväkuntoisen näköinen.
  Tykkään videoista ja toivoisin niitä mahdollisuuksien mukaan enemmän. 🙂 Tämä video oli ihanan pitkä ja ihana muutenkin! Vaikka kamala tuo onnettomuus kotimatkalla, onneksi ei kuitenkaan käynyt pahemmin.

  • Futura ei ole tänä vuonna ollut hermostunut siitä, että hevoset ovat laitumilla. Saattaa johtua siitä, että tallin pihassa on tarhassa kaksi ponia, jotka eivät kaviokuumeriskin takia saa laiduntaa. Aikaisempina vuosina Futura on ollut yleensä ensimmäisen viikon laitumelle laskun jälkeen vähän hermostunut, mutta aina se on tullut laitumella vastaan tai jos ei nyt ihan suoranaisesti vastaan, antanut aina mielellään kiinni. Yhtenä kesänä kaikilla muilla tallilaisilla oli ongelmia hevosten kiinni saamisessa laitumelta ja Futura oli ainoa, joka lähti mielellään kanssani mihin vain, joten täytyy olla tyytyväinen siitä! 😀

   Jos Futura on hermoillut laitumelle laskun jälkeen (yleensä jatkuvaa hirnumista, rauhattomuutta, steppailua jne), olen vain pyrkinyt tekemään kaikki asiat normaalisti, mutta reippaasti. Olen pitänyt hoitoon ja varustamiseen kuluvan ajan mahdollisimman lyhyenä niin, ettei Futuran tarvitse kauaa stressata, koska se stressasi aina eniten paikallaan seisomista hoitaessa, eikä niinkään ratsastusta. Se tykkää niin paljon liikkua, että ratsastaessa ei oikeastaan koskaan ollut hermostunut kavereiden poissaolosta. Muutenkin Futura on tottunut esim. maastoilemaan yksin, vaikka kaverin kanssa onkin rauhallisempi.

   Kannattaa siis miettiä, tekeekö muuten hevosen kanssa asioita niin, että se joutuu oppimaan välillä yksin oloa, vai onko laidunkauden aikana oleva tilanne jotenkin kauhea shokki hevoselle, kun se ei ole yksinkertaisesti tottunut tekemään asioita yksin. Jos näin, jatkossa kannattaa pyrkiä totuttamaan hevosta siihen, että yksinkin voidaan lähteä maastoon, jne. Laitumella kannattaa käydä välillä vain moikkaamassa hevosta, ettei sille tule sellaista käsitystä, että joka kerta saapuessasi se joutuu eroon laumastaan. 🙂

   Liikutan Futuraa yleensä päivittäin, ainakin 6 kertaa viikossa ja jos en itse pääse, hoitaja käy yleensä liikuttamassa sen. Perussääntöni on, että korkeintaan yksi vapaa saisi olla viikossa. Laidunkaudella vapaapäiviä pystyy pitämään enemmän, kun hevoset ovat ulkona ympäri vuorokauden. Kinnerpattien takia Futura vaatii säännöllisen liikutuksen, ettei mene jumiin. Mulla ei ole mitään tarkkaa aikataulua, että montako kertaa viikossa tehdään mitäkin. Yleensä hypätään kerran viikossa ja muuten sitten koulua, maastoilua, kaulanarulla menoa (usein montakin kertaa viikossa nykyisin) ja maastakäsittelyä myös välillä. Välillä on kuitenkin viikkoja, ettei syystä tai toisesta hypätä ollenkaan – riippuu siitä, missä kunnossa kenttä on, saanko avustajan, jne. 🙂

   Kiitos muuten vielä megapitkästä kommentista ja kehuista! Tuosta saisi jo ihan postausaihettakin, mutta yritin nyt kuitenkin vastata mahdollisimman pitkästi. Kannattaa käydä lukemassa blogin yläreunasta löytyvä Ravurista ratsuksi-välilehti. Siellä on aika tarkasti kerrottu, miten aloitimme Futuran kanssa ratsastushommat. Ihan siksi olen sen kirjoittanut, että noita juttuja kysellään tosi paljon ja on niin laaja asia, etten enää jaksa vastata siihen kommenteissa! 😀 Toivottavasti sieltä löytyy vinkkejä! Tsemppiä sinulle ja hevosellesi <3

 2. Auli says:

  Heippa! 🙂 Miksi et käy Futuran kanssa säännöllisesti valmennuksissa?
  Mulla on ollut oma hevonen neljä vuotta ja ennen kävimme vain satunnaisesti eri opettajien/valmentajien tunneilla, mutta nyt olemme vuoden ajan käyneet säännöllisesti kerran kahdessa viikossa yhden hyvän ja meille sopivan valmentajan valmennuksissa.
  Olemme kehittyneet tämän vuoden aikana hurjan paljon! 🙂 Väittäisin että jopa paljon enemmän mitä edellisen kolmen vuoden aikana, jolloin räpelsimme kahdestaan ja kävimme vain satunnaisesti vaihtuvien, eri ihmisten tunneilla.
  Mulle ja mun hevoselle on sopinut todella hyvin se että käydään säännöllisesti yhden meille sopivan valmentajan valmennuksissa. Silloin ratsastajasta, hevosesta ja valmentajasta muodostuu yhdessä toimiva tiimi ja valmentaja oppii oikeasti kokonaisvaltaisella tavalla tuntemaan ratsukkoa, jolloin myös oppiminen, kehittyminen ja tavoitteiden saavuttaminen on tehokkaampaa ja miellyttävämpää.
  Edelliseen postaukseen kommentoinut Tippa antoi mielestäni loistavia ehdotuksia valmentajan suhteen.
  Itselläni on tällä hetkellä sellainen tilanne, että valmentajamme on muuttamassa syksyllä ulkomaille, joten minun tulisi löytää meille uusi valmentaja.
  Mielestäni todella kiinnostava valmentaja on Katariina Cozmei/Albrecht (http://www.iberico.fi).
  Löysin YouTubesta yhden videon Katariinan valmennuksesta. Videolla on ilmeisesti jo vähän iäkkäämpi poni, jolla ilmeisesti haasteena jäykkyys ja hankaluus taipua, jota pyritään saamaan notkeammaksi ja rennommaksi aika yksinkertaisilla tehtävillä, asettamisella ja takaosan väistättämisellä sekä hauskoilla laukannostoilla. 🙂 Mielestäni tuo video oli todella hyvä ja mielenkiintoinen, suosittelen katsomaan jos kiinnostaa: https://youtu.be/ZkcyLnfD5W4

  • Kiitos kommentista ja linkeistä 🙂 Mulla suurin syy tunneilla käymättömyyteen on ikävä kyllä raha. Sain viime vuonna isot mätkyt ja ennakkoveroja maksettaviksi marraskuun ja helmikuun välillä, joten tilipussini on ollut pahasti miinuksella joka kuukausi. Lisäksi aikataulullisista syistä on helpompi vaihtoehto käydä tallilla ihan vain itse ja säilyttää vapaus muuttaa treenisuunnitelmia viime hetkellä. Meille sopii tällainen harrastustyyli, enkä haluaisi tiivistä valmennussuhdetta. Jos rahatilanne olisi parempi, voisin silloin tällöin käydä tunneilla, mutta en mitenkään ole kaivannut tunneilla käymistä. Vaikka tunneilla ei olla käytykään, olemme silti kehittyneet yllättävän paljon 🙂

   • Auli says:

    Okei, ymmärrän.
    Joo, varmasti voi kehittyä hevosen kanssa myös ilman tunneilla käymistä/valmentajaa. Mutta itse pidän kyllä valmentautumista ainakin mun ja mun hevosen kohdalla todella tärkeänä.
    Aiemmassa postauksessa mietit esim. Futuran taipumista ja sitä miten pystyisit taivuttelemaan sitä enemmän ja paremmin, niin esimerkiksi juuri tässä voisi olla opettaja/valmentaja avuksi, ja se parantaisi myös hevosen hyvinvointia.
    Ja tunnilla/valmennuksessa voi käydä harvemminkin, vaikka kerran kuukaudessa. Ja jos haluaa vaihdella opettajaa, niin sekin on mahdollista. Aika joustavasti myös yleensä pystyy opettajan/valmentajan kanssa aikatauluista sopimaan. 🙂
    Mutta ymmärrän kyllä tuon raha-asian, aikaisemmin mullakin oli se suurimpana syynä miksi en käynyt valmennuksissa.
    Mutta jos joskus rahatilanne parempi, suosittelen tunneilla/valmennuksissa käymistä. 😉
    Ihailen sitä kuinka pitkälle olette päässeet ja kuinka hienosti olet ratsastuksellisesti Futuraa kouluttanut ja aivan uskomattoman paljon olette kehittyneet. Toivon että pääsette vieläkin pidemmälle, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan juuri teille, joko kahdestaan jos niin haluat tai jonkun opettajan avustamana. 🙂 Esimerkiksi, on olemassa myös valmentajia, joiden tunneilla voi halutessaan ratsastaa kaulanarulla. 😉

    • Kiitos kivasta kommentista! 🙂 Tottakai tunneilla voi käydä harvemmallakin aikataululla ja ollaankin käyty tunneilla silloin tällöin! 😀 Nyt on vain ollut pari vuotta taukoa, ensimmäinen vuosi siksi, että Futura oli kuntoutuksessa kinnerpattien oireilun takia (sitä ennen käytiin tunneilla silloin tällöin, parhaimmillaan 3 kertaa kuussa ja toisinaan oli vuodenkin taukoja) ja toinen vuosi sitten rahan takia. Talvisin en viitsi pyytää meidän tallille valmentajaa rämpimään pellolle, kun kenttä ei ole oikeastaan ikinä kunnossa ja tuntien sopiminen on mahdotonta, kun ei tiedä onko vastassa luistinrata vai puolen metrin hanki.

     Nyt mulla ei ole ollut kotona mitään ongelmia Futuran taivuttamisessa, mutta vieraassa paikassa tilanne oli ihan eri. Uskon kyllä, että pääsemme Futuran kanssa edistymään juuri sillä tavoin, kun meille sopii – enää en mitään kovin kummoisia tavoitteita halua 18-vuotiaan hevosen kanssa asettaa. Hevosen ehdoilla siis mennään ja tullaan varmasti paljon treenaamaan varusteetta jne.

     Rahatilanne tuntuu olevan jatkuvasti sellainen, etten raaski laittaa rahaa tunteihin. Nytkin on auton korjaus edessä kesän aikana, joten uskon rahojen menevän muihin tarkoituksiin kuin tunneilla käymiseen. Toki jos jossain vaiheessa ylimääräistä rahaa on ja löytyy meille sopiva valmentaja, en sulje tunneilla käymistä poiskaan! 🙂

 3. Maarit L. says:

  Tämä oli jotenkin niin teidän näköinen ja oloinen video – hymyä ja hyvää mieltä! =) Heman kärsimätön ja levoton Futura vieraassa maneesissa ymmärrettävästi oli, mutta kivan näköisesti teitte töitä.

  Luin kauhunsekaisin tuntein tuota edellistä postausta ja kuvausta Futuran kaatumisesta trailerissa. Onneksi sinulla on hurjan viisas hevonen! =) Selvisitte kaikki tukalasta tilanteesta säikähdyksellä. Uskon, että pitkälti johtui siitä, että myös Jönssi käyttäytyi erinomaisen rauhallisesti ja järkevästi, te ihmiset pysyitte rauhallisina ja mietitte parhaimman tavan tilanteen ratkaisemiseen ja sitten tietenkin sinun ja Futuran välinen luottamus.

  Aurinkoisia kesäpäiviä! =)

  • Kiitos paljon ihanasta kommentista Maarit! 🙂 Futura on kyllä ihan mielettömän fiksu tapaus ja niin oli kyllä Jönssikin! Ja eipä tuo valmennus onneksi katastrofaalinen ollut, vaikka Futura olikin huomattavan jännittynyt kotioloihin verrattuna. Ihania kesäpäiviä sinulle myös! 🙂

 4. Nekku says:

  Olipas kiva videopostaus! Näitä myday tyyppisiä videoita olis kiva katella aina välillä 🙂

  • Kiitos, kiva kuulla että tykkäsit! 🙂 Täytyypä tehdä näitä useammin, jos kerran katsojia löytyy. Usein videoita kommentoidaan niin vähän, että olen vähän luullut, etteivät ne kiinnosta enää! 😀

 5. Onpas Jönssikin siellä taustalla pätevänä ? villiponi-Sakari sai järeämmän sähkön ja enemmän lankaa laitumelleensa ja nyt hän ehkä pysyy laitumen sisäpuolella!

 6. Wun says:

  Hyvältä minunkin mielestäni meno näytti ja video oli muutenkin mukava katsella. Ainoa vain että minusta taustamusiikin olisi voinut jättää kokonaan pois kun vaikeutti niin paljon selvän saamista.
  Onnea jatkoonkin!

  • Kieltämättä mietin itsekin samaa valmennuspätkiä katsoessa. Mulla käytössä oleva editointiohjelma harmillisesti alkaa pätkiä aina, jos yritän katsoa pidempää videota alusta loppuun editoinnin aikana. Pystyn siis katsomaan editoimani videon aina alusta loppuun vasta kun se on tallennettu, eli vähän hankaloittaa ja sitten ei aina jaksa alkaa tekemään muutoksia, kun tallennuksessa menee niin pitkään. Olisin itsekin jättänyt valmennuskohdista musat pois, jos olisin nähnyt lopputuloksen ajoissa 😀 :/

 7. anonyymi says:

  Olipas hyväntuulinen ja sopivan pituinen videopostaus. Hyvinhän teillä näytti menevän, varsinkin tuo laukkapätkä oli tosi jees! Tosi kurja onnettomuus, mutta hienosti selvisitte. Ootte upee pari <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *