Jännitystä ilmassa

Playsson.net järjestää kouluratsastaja ja -valmentaja Pia “Pinkki” Varjosen valmennusklinikan Aulangon ratsastuskoululla sunnuntaina 4.6. Minua yritettiin houkutella mukaan Futuran kanssa ensimmäistä kertaa jo huhtikuun lopussa. Tyrmäsin asian kyytiongelmien ja muiden kiireiden takia melkein alkuunsa, vaikka toisaalta valmennusklinikka uutena kokemuksena hieman houkuttelikin.

Peninan kanssa näimme kuitenkin viime sunnuntaina Hevoset Kaivarissa-tapahtuman yhteydessä ja hän ilmoitti, että tulee vaikka itse meidät hakemaan, jos emme muuten pääse paikalle. Yritin vielä vedota siskoni polttareihin, jotka ovat edellisenä lauantaina, mutta sekin osoittautui huonoksi tekosyyksi, koska surkeana valehtelijana kerroin rehellisesti polttareiden päättyvän jo 20:30 ja minun lupautuneen vieläpä olemaan kuskina. Mikään ei siis tosiasiassa estäisi minua heräämästä suunnuntaina 4.6 kukonlaulun aikaan.

Mietin asiaa vielä parin yön yli, mutta lupauduin sitten mukaan. Nyt olen alkanut jo vähän innostuakin, vaikka kovasti jännittääkin. Yleensä en jännitä mitään esiintymisiä tai muitakaan yleisötapahtumia, mutta nyt jännitykseen on ehkä hieman syytäkin, sillä emme ole käyneet Futuran kanssa koulutunnilla kahteen vuoteen! Hieman siis kuumottelee ajatus siitä, että seuraava koulutuntimme on yleisölle avoin tapahtuma… HUI!

 

Tunneilla käyminen jäi siinä vaiheessa, kun Futuralla todettiin kinnerpatit ja sitä piti puolisen vuotta kuntouttaa ennen täysin normaaliin liikutukseen palaamista. Vuoden ajan olimme kokonaan hyppäämättä ja koulutreenitkin olivat pitkään kevyitä ja helppoja. Kaikkia askellajeja pystyi kyllä hyvin ratsastamaan, mutta pienempiä ympyröitä ei voinut juurikaan tehdä ja jätin muutenkin Futuralle hankalat asiat vähemmälle pitkäksi aikaa. Futura on aina kovasti kuumunut siitä, jos lyhyen aikavälin sisällä tehdään paljon erilaisia siirtymisiä ja jo niinkin yksinkertainen tehtävä, että puolet pääty-ympyrästä mennään ravia ja puolet laukkaa, on ollut usein Futuralle äärimmäisen hermostuttava.

Olen pitänyt tuollaiset Futuraa hermostuttavat tehtävät poissa treenistä melko pitkään ja yllätykseni oli suuri, kun eilen kokeilin pitkästä aikaa vaatia siltä vähän erilaisia asioita. Ajattelin, että nyt ennen valmennusta on hyvä vähän kokeilla, missä rajat tällä hetkellä menevät. Yllättäen Futura suoriutui laukka-ravi- ja laukka-käynti-siirtymisistä täysin kuumumatta. Pystyimme tekemään jopa voltteja siten, että puolet voltista mentiin laukkaa ja puolet käyntiä tai ravia, eli laukkaa tuli vain muutama askel. Kylläpä harmitti, ettei ollut kuvaajaa mukana!

Vieraassa paikassa ja maneesissa Futura on varmasti jännittyneempi, mutta yritän nyt kotona ratsastaessa mennä useammin mukavuusalueen ulkopuolelle, niin ehkä sitten selviämme paremmin valmennusklinikastakin. Uskon tosin, että tehtävät ovat ryhmässämme melko helppoja, koska minun ja Futuran kanssa samassa ryhmässä olevat hevoset ovat kaikki entisiä ravureita ja Futuralla on kuitenkin jo 9 vuotta ratsun uraa takanaan.

Mikään ei silti estä minua jännittämästä! Tietääkseni olemme ryhmämme (tai voi olla, että koko klinikan) ainoa kuolaimeton ratsukko ja jo pelkästään se vähän hurjistuttaa. Kuolaimettomuus sopii kuitenkin hyvin valmennusklinikan teemaan, nimittäin aiheena on ratsastajan kehonhallinta sekä kädet ja ohjasotteet. Aina tunnille mennessäni minua kuitenkin jännittää se, mitä valmentajat sanovat kuolaimettomuudesta. Niin moni on kritisoinut asiaa ja kommentoinut, että minun pitäisi käyttää Futuralla kuolaimia edes joskus. Tämä on yksi syy siihen, miksi tunneilla käyminen ei ole enää muutamaan vuoteen minua juurikaan motivoinut. Siitä huolimatta odotan tulevaa valmennusklinikkaa innolla ja sisimmässäni uskon, että kaikki menee hyvin jännityksestä huolimatta. Onneksi saan Futuran hoitajan mukaani henkiseksi tueksi.

Valmennusklinikalla on ensin teoriaosuus ja kahvi, jonka jälkeen ratsastaa kolme eri valmennusryhmää; Ex-ravurit, HeB-HeA sekä Kankiryhmä. Mielestäni on hyvä, että tällaisia “peruspulliaisten” valmennusklinikoita järjestetään. Toki on mielenkiintoista katsoa huippuratsastajien treeniä, mutta uskon että yhä useampi osallistuja saa omaan ratsastukseensa sovellettavia oppeja katsomalla valmennusta, jossa ratsastajat ja hevoset ovat tasoltaan hieman matalammalla. Harva meistä kun kuitenkaan keikkuu siellä GP-tasolla. Itse en ole vielä koskaan kuullut järjestettävän valmennusklinikkaa entisille ravureille, vaikka niitä on Suomi pullollaan ja varmasti moni kaipaisi omansa kanssa hyviä treenivinkkejä. Tässä on siis huikea tilaisuus kaikille entisten ravureiden omistajille ja ratsastajille!

Tässä on vielä valmennusklinikan aikataulu:

 • klo 11.00 teoriaosuus ja käytännön harjoitteita
 • klo 11.45-12.00 kahvia ja kysymyksiä
 • klo 12.00-15.00 ratsukoiden valmennusten seuraaminen
  • Ex-ravurit
  • HeB-HeA -ryhmä
  • Kankiryhmä

Yleisölipun hinta on 25 euroa (sis. alv.) ja se lunastetaan etukäteen Playsson.netin Holvi -verkkokaupan kautta (linkki). Ovella nimilista. Ilmoittautuminen on sitova, eikä maksua palauteta mahdollisen peruutuksen sattuessa. Paikalla buffetti, varaa käteistä mukaan. Ryhmissä ratsastavat seuraavat ratsukot:

Klo 12.00 ex-ravurit
Linnea Huilla – Yonkers Boko
Juulia Forss – Redskin Kemp
Kaktu Kuparinen – Future’s Hope

Klo 13.00 HeB-HeA
Minna Pajala – Rodillo
Pauliina Takala – Bijoux
Alex Muurinen – Geila

Klo 14.00 kankijengi
Jenni Vuorinen – Rosy Pearl
Mira Nieminen – Dancing Spirit
Annika Laihonen – Dante

Tulkaa ihmeessä moikkaamaan minua ja Futuraa, jos päädytte paikan päälle! Harvemmin tulee Futuran kanssa reissattua Hämeenlinnaan saakka, joten nyt siellä suunnalla asustelevilla lukijoilla on oivallinen tilaisuus tulla tapaamaan meitä molempia ja tietysti päästä seuraamaan kolmen erilaisen valmennusryhmän työskentelyä. Nähdään Aulangolla!

 

12 thoughts on “Jännitystä ilmassa

 1. op says:

  Toivottavasti klinikasta tulee videota, olisi kiva nähdä teidän menoanne kun en pääse paikalle :/

 2. <3 says:

  Valmennuksiinhan mennään harjoittelemaan, joten ei kannata ottaa mitään paineita:) ajattele asiaa toiselta kantilta: pääset Futuran kanssa uuteen paikkaan, jossa on joku auttamassa saamaan rentoutta. Ehkä saat jonkun vinkin, jota voisit käyttää kotonakin. Itse en valitettavasti pääse paikalle, vaikka ajomatkakaan ei olisi ollut pitkä:(

  • Tottakai, eihän minua pelkkä valmennus jännittäisikään! 🙂 Se mikä siinä jännittää, on tapahtuman avoimuus yleisölle. Jännittää mennä vieraan valmentajan valmennukseen yleisön eteen, mutta toki sinnekin mennään oppimaan 🙂

 3. avautuja says:

  Tää tulee vähän out of nowhere mut halusin vaan tulla sanoo et oot mun esikuva. ^^ Niin ratsastuksellisesti, ulkonäöltä ja olemukselta. Aina jos on huono päivä, niin sun pirtee ja positiivinen olemus auttaa jaksamaan. Ja jos tulee jotain hankalia tilanteita elämässä, sun myötä oon alkanu aattelemaan et kyllä näistä selvitään. Hoppas så et pääsen näkee sut joku päivä!

  Ja tsemiä valkkuun 🙂

  • Voi että – eihän tässä enää tiedä miten päin pitäisi olla, kun tuollaisia kommentteja lukee 😀 Ei sitä itse osaa oikein ajatella, että joku voisi pitää esikuvanaan! Kiitos, tulin tosi iloiseksi <3 Ja toivottavasti joskus pääset minut tapaamaankin, jos sitä kerran haluat 🙂

 4. Kaisa says:

  Tsemppiä valmennukseen! Te olette just hyvä pari tuollaiseen hommaan, ja on ihana kuulla että nykyään jaetaan tietoa kaikille eikä vain niille jotka kilpailevat. Arvostetaan kaikenlaisia ratsastajia ja ratsukkoja, ei pelkästään ammattilaisia.

  Muista että te olette futun kanssa yhtä arvokkaita ja hyviä kuin kuka tahansa muu: olette päässeet näin pitkälle kaikista vastoinkäymisistä huolimatta ja olette saaneet kokea onnen ja onnistumisen tunteita. Niitä ei kukaan voi ottaa pois. Mene siis hyvillä mielin ja ylpeänä teistä tilaisuuteen, olette ansainneet sen 🙂

  • Voi ei, ihana kommentti! Tänään mulla ei ole ollut mikään paras mahdollinen päivä, mutta kommenttisi lukeminen lämmitti todella paljon ja teki iloiseksi. Kiitos! <3

 5. Mua ei vielä jännitä, mutta oon aivan varma että yleisön edessä jännittää ja sitten myös Jönssi jännittää ja alkaa käyttäytyä huonosti…?

 6. anonyymi says:

  Hyvin se menee! Ja luulenpa ettei valmentajalla ole mitään negatiivista sanottavaa kuolaimettomuudesta. Miksi olisi, kun hevonen ja ratsastaja ovat niin paljon tyytyväisempiä ilman ja hevonen liikkuukin paremmin ilman kuolaimia? Ja tuossa kahdessa vuodessa mihin et ole käynyt tunnilla, olet kehittynyt siinä ajassa jo paljon. Ihan vaikka esimerkiksi istunnan kannalta 🙂 Nuo ryhmätkin ovat mielestäni fiksut, ex-ravurit saattavat olla hieman erilaisia ratsastaa kuin koko ikänsä ratsuna olleet.
  Harmi etten itse pääse moikkaamaan, kun on muuta ohjelmaa silloin. Tsemppiä vielä teille!!

  • Kiitos ihanan tsemppaavasta kommentista! Heti tuli hieman rohkeampi olo! Harmi ettet pääse paikalle, mutta ehkä joskus toistekin tulee saman tyyppisiä tilaisuuksia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *