Kamikazelentäjän paluu

Kiirettä pitää edelleen! Kävin poikaystäväni kanssa viikonloppuna rentoutumassa minilomalla Tallinnassa, mutta huomisesta eteenpäin olisi taas edessä kahdeksan päivän työputki. Tällä viikolla työtunteja kertyy noin 47 ja kun siihen vielä lisätään käännöstyöt, joita teen vapaa-ajalla, ollaan varmaan jo lähempänä kuuttakymmentä viikkotuntia. Voitte siis varmasti kuvitella, ettei blogille jää kovinkaan paljon aikaa. Kirjoitettavaa ja motivaatiota kyllä löytyisi, mutta aikaa ei vain yksinkertaisesti ole nyt tarpeeksi.

Yritän kuitenkin ehtiä päivittämään pikaisempia kuulumisia Facebookiin ja Instagramiin. Jos blogin lukijoista löytyy vielä niitä, jotka eivät seuraa meitä Facebookissa tai Instagramissa, nyt viimeistään kannattaa käydä seurailemassa täällä ja täällä. Itse käytin pitkään varsinkin Instagramia tosi laiskasti, mutta viime kuukausina olen innostunut siitäkin. Facebookin kautta tulee aina paljon kävijöitä blogiini ja Instagramista taas huomattavasti vähemmän. Vaikuttaakin vähän siltä, että Instagramin käyttäjäkunta on hieman erilaista ja siellä moni seuraajistani ei taida edes lukea blogiani.

Futuran kanssa päästiin tänään hyppäämään. Reilu viikko sitten ylitimme jo muutaman kerran pientä estettä, mutta nyt otimme hyppyjä jo vähän enemmän ja korkeuskin nostettiin sellaiseksi, että olisi voinut kuvitella arvon estetykille riittävän – vaan ei Futuran mielestä. Talvitauon jälkeen meno kuitenkin on ollut yllättävän rauhallista aikaisempiin vuosiin nähden. Alkuverryttelyssä Futura suoriutui oikein tasapainoisesti ja mallikkaasti puomi- ja kavalettitehtävistä, jotka ovat yleensä olleet juuri niitä hankalimpia meille.

Herra niin pyöreänä. Alkuverkassa, juuri siirtämässä laukasta käyntiin.
Futuran ilme estettä lähestyessä on aina yhtä liikuttavan innostunut! 😀

Niinhän siinä kuitenkin kävi, että Futurasta kuoriutui alun tasapainoisten kavalettiylitysten jälkeen oikea kamikazekiituri! Ei sille voinut taaskaan muuta kuin nauraa. Yhdeksän vuoden kokemuksella tunnen  hevoseni kuin omat taskuni ja tiedän, että kamikazevaihde menee kyllä pois päältä, kunhan päästään taas säännöllisesti hyppäämään.  Nyt ei auttanut, vaikka sain Futuran laukkaamaan suorastaan hitaasti kohti estettä – välillä se vain lähti ponnistamaan ihan omia aikojaan, vaikka kuinka yritin saada sitä odottamaan vielä parin askeleen verran. Onneksi muutamia hyviäkin ponnistuspaikkoja löytyi, vaikkakin kuvat niistä eivät juurikaan onnistuneet, koska lähempää ponnistaessaan Futura oli sitten aina jotenkin hassusti jalat (tai korvat) harallaan ja harvinaisen epäedustavan näköisenä! 😀

Tässä esimerkki epäedustavasta kuvasta jalat harallaan. Ja kuten huomaatte, ylihyppään itse silloin kun Futura ei ylihyppää… -_- Nooh, kyllä tässä taas päästään parempaan tasapainoon, kunhan päästään enemmän treenaamaan. Melkein puolen vuoden tauon jälkeen ei olla ihan täydessä terässä, mutta koko kesä on taas aikaa harjoitella! 🙂

 

Nyt ollaan ihan säännöllisesti harjoiteltu ratsastusta ilman kaulanarua ja suitsia, joten pitihän sitä tänäänkin vähän treenata. Kokeilin ensimmäistä kertaa heittää suitset menemään siten, että kentällä oli esteitä. Loppuverryttely hoitui siis ilman suitsia. Futuralla oli sen verran paljon intoa, etteivät jarrut toimineet yhtä hyvin kuin aikaisempina kertoina, mutta ohjaaminen toimi sen sijaan paremmin kuin koskaan ennen. Kertaakaan Futura ei kyseenalaistanut sitä, mihin suuntaan halusin sen menevän. Ylitimme myös useamman kerran kavaletit ilman suitsia, mutta siitä ei tietenkään tallentunut yhtäkään onnistunutta kuvaa. Tässä alla on nyt yksi, jossa olemme juuri menossa puomille. Estettä en sentään uskaltanut vielä kokeilla, ettei tule vaadittua liikaa kerralla.

Futura on todella rento ja tyytyväinen ilman suitsia, kuten kaulanarullakin. Se kuuntelee minua todella tarkkaavaisesti ja pysyy älyttömän rauhallisena kaiken aikaa.  Olenkin nyt todennut, että kun kommunikointivälineet ovat minimissä, hevosen on pakko kuunnella ratsastajaa tarkemmin, mikäli se on motivoitunut vastaamaan ratsastajan pyyntöihin ja olemaan harmoniassa ja tasapainossa ratsastajan kanssa.

Olen niin iloinen, että olen nyt löytänyt juuri sen tavan, jolla haluan oman hevoseni kanssa harrastaa. Rennosti, ilman paineita ja rauhassa rakentaen parempaa yhteistyötä ja luottamusta. Mulla olisi niin paljon ajatuksia ja intoa kirjoittaa tästä, mutta nyt täytyy tyytyä pintaraapaisuun ja jättää asia muhimaan mahdollisesti tulevaa postausta varten. Jos teillä on kysymyksiä tästä aiheesta (kaulanaru/kuolaimettomat/varusteettomuus), niin saa laittaa tulemaan. Pohdiskelen ihan rauhassa asiaa ja kirjoitan kattavan postauksen sitten, kun aikatauluni antavat edes vähän periksi.

 

 

12 thoughts on “Kamikazelentäjän paluu

 1. anna says:

  Hei. Onko sulla ollut Futuran kanssa sellaista ongelmaa että Futura ei pysy juoksuttaessa ympyrällä? Jos on, niin miten ongelma ratkesi? Mun hevonen pysyy hyvin ravissa ja käynnissä, mutta laukassa ei mitenkään pysy vaan lähtee ympyrältä. Olen miettinyt pyöröaitausta. Siinähän se ei voisi lähteä ihan minne sattuu.

  • Vaikea vastata kysymykseesi, kun kommentistasi ei tule ilmi onko hevonen vasta koulutuksensa alussa, vai juoksutettu paljon jo aiemminkin – eli eikö se vain osaa/ole tasapainonsa puolesta kykenevä laukkaamaan pienellä ympyrällä, vai onko vika juoksuttajassa? 😀 Pyöröaitaus voisi toki helpottaa asiaa, mutta jos hevosella ei ole vielä tasapainoa laukata pienellä ympyrällä, tuskin pyöröaitauskaan auttaa suoranaisesti siihen. Meillä juoksutus on aina onnistunut, toki alussa Futura meinasi laukassa suurentaa ympyrää paljonkin, mutta siihen auttoi se, että välillä hieman kävelin liinan kanssa ja annoin sen liikkua suuremmalla ympyrällä, mikä oli hevoselle helpompaa. Nykyään juoksutus onnistuu tosi hyvin.

 2. Heippa! Kysyisin hamppuöljystä, mistä olet aikaisemmin tehnyt postauksen. Annatko sitä edelleen ja oletko ollut tyytyväinen? Sanoit postauksessa antavasi sitä kaksi pumpun painallusta. Osaatko sanoa, minkä verran se on deseissä, olisiko jotain 0,25? Kiitos vastauksestasi 🙂

  • Juuri eilen loppui ensimmäinen kanisteri ja aion ostaa hamppuöljyä jatkossakin, mutta kesä pidetään taukoa siitä, koska Futuralle ei laidunkaudella ylimääräiset mömmöt juuri maistu. On siis toiminut tosi hyvin! En osaa sanoa paljonko 2 painallusta on deseissä, mutta mun mielestä yhdestäkin painalluksesta voi tulla jopa tuo 0,25 dl silmämääräisen arvioni mukaan. 🙂

 3. emma says:

  moikka! kysymys ei varsinsisesti liity postsakseen, mutta sinulla kun on kokemusta vähän villeimmistä hevosista ajattelin kysästä:)) eli mitä mieltä olet, onko järkevää antaa ponin päästellä täysiä energiat pois mastossa vai vääntää jotain kentällä? kyseinen heppa on tosi huonolla hoidolla, viime viikolla kävin ratsastamassa ja sitä ennen oli lähes kuukauden tauko liikutuksesta!:C virtaa siis hirveästi, mutta pelkään revähdysten ym takia laukata lujaa… hikisesti jarrut kyllä löytyy, viisas huonosti kohdeltu poni:(( kiitos vastauksesta, terkkuja Futuralle!❤️

  • Meillä oli oikeastaan sama tilanne kun ostin Futuran, eli se oli ollut ainakin pari kuukautta kokonaan tauolla liikutuksesta ja muutenkin oli huonossa kunnossa ja kurjan näköinen. Ei siis tosiaan mikään eläinrääkkäystapaus, mutta jäänyt harjaamatta ja liikuttamatta kokonaan ja kyllähän se vaikutti selvästi ulkomuotoon! 😀 Kommentistasi ei selviä ihan tarpeeksi, jotta voisin oikeasti vastata kysymykseesi järkevästi. Jos poni malttaa keskittyä kenttätyöskentelyyn, se on toki turvallisempi vaihtoehto, mutta jos virtaa on älyttömästi, päästelemällä maastossa ylimääräisen energian saa usein helpommin pois. En osaa kuitenkaan antaa suoraa vastausta, koska et kertonut onko tarkoituksena alkaa ratsastaa ponia säännöllisesti. Jos tilanne on se, että ponin liikutus tapahtuu edelleen kerran tai pari kuussa, ei kannata mielestäni alkaa revittelemään. Jos tarkoitus on liikuttaa säännöllisesti jatkossakin, on pienempi riski siihen, että maastossa päästely aiheuttaisi ponille kipuja tai vammoja. Ei siis ole hyvä liikuttaa rankasti ja sitten jättää seisomaan. Toki sama pätee myös kenttätyöskentelyyn, eli siihenkin pitäisi palata varovasti tauon jälkeen ja entistä varovaisemmin, jos liikutus on oikeasti satunnaista ja treenin jälkeen tulee aina pitkä tauko.

 4. Karoliina says:

  Miten näkemyksesi kuolaimettomuudesta tms. on muuttunut vuosien aikana? Mikä sai mielesi muuttumaan tai edes kokeilemaan moista?

 5. eyrhas says:

  Kiva keskijakaus Futuralla tossa yhdessä kuvassa :’D pitää kyllä päästä kuvaamaan teitä ku hyppäätte!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *