Jee, kenttä on sulanut!

Jee jee jee! Kaikkein paras juttu maneesittomalla tallilla asustellessa on ihan ehdottomasti se, kun pääsee talven jälkeen ensimmäisiä kertoja sulalle kentälle. Silloin huomaa, kuinka paljon voimaa hevonen on saanut hangessa tarpomisesta talven aikana ja näkee, kuinka paljon kehitystä on tapahtunut, kun talvella on tullut treenattua tehokkaammin kaikkea sellaista, mitä ei kesällä jaksa yhtä usein hinkuttaa. Käyntityöskentelyä ja pohkeenväistöjä on tullut talven aikana tehtyä oikein hartaasti ja huolella.

Kentän sulaessa Futuran työmotivaatio kasvaa aivan huippuunsa. Se on nyt muutaman päivän ajan sulasta (tai no lähes sulasta ja melko märästä) kentästä nauttiessamme ollut ihan takuulla maailman onnellisin pieni työmyyrä ja esittellyt niin hienoja liikkeitä, että olen ollut vähällä pakahtua ylpeydestä!

Tämä kuva oli pakko laittaa, vaikka laatu onkin vähän huonompi kuin muissa ja minullakin on ihastuttava kaksoisleuka… Ihan Futuran kaulan takia oli pakko! 😀

 

En kestä, kuinka upealta Futura näyttää tässä, kun venyttää ravia noin hienosti! 🙂 Kuskin naamastakin näkee, että hyvältä myös tuntui!

Kovin rankkoja treenejä emme vielä ole tehneet ja itse asiassa eilen ratsastin Futuran ensimmäistä kertaa pieneen hikeen yskän jälkeen. Se ei ole enää muutamaan päivään yskinyt ollenkaan, mutta ratsastuksen alussa se on hieman normaalia enemmän päristellyt, eli lievää räkäisyyttä on ollut yskän jälkeenkin. Tänään oli ensimmäistä kertaa sellainen päivä, ettei minkäänlaista räkimistäkään tapahtunut – ehkä eilinen vähän reippaampi ratsastus oli ihan hyvästä, niin saatiin loputkin limat liikkeelle.

Eilen siis laitoin Futuraa hieman töihin kaikissa askellajeissa, mutta suurimmaksi osaksi annoin sen vielä venytellä eteen alas. Otimme myös muutamia ylityksiä kavaletille ja lopuksi pari pientä hyppyä miniesteelle – vuoden ensimmäiset hypyt!

Tapahtui ehkäpä maailman seitsemäs ihme, nimittäin Futura teki suurimmaksi osaksi todella maltillisia ja hyviä lähestymisiä jopa kavaletille. Muutama ponnistus lähti kaukaakin, mutta Futuran rauhallisuus ja kontrollissa säilyminen oli pääosin  jotain aivan ennenkuulumatonta! Ja kyllä, meillä on Ikean potat kavalettipidikkeinä! 😉

Näitä kuvia katsellessa ja toki muutenkin Futuraa silmäillessä voi huomata, että massaa on tullut talven aikana juuri toivotulla tavalla. Etenkin kaula oli kovin kapoinen alkutalvesta, mutta nyt Futura alkaa näyttää mielestäni jo oikein hyvältä. Lihasta on tullut oikeisiin paikkoihin ja sen huomaa kyllä ratsastaessakin, koska kaikki tuntuu todella vaivattomalta ja Futura liikkuu tosi letkeästi. Selkeän eron huomaa varsinkin laukassa, sillä askel tuntuu huomattavan paljon pidemmältä kuin ennen. Tuntuu, etten enää osaa edes istua laukassa, koska tuntuu kuin laukkaisi eri hevosella.

Vaikken eilen kovin kummoista työskentelyä vaatinutkaan, Futura tuntui todella hyvältä. Kunhan kenttä vielä kuivuu (tänään se oli huomattavasti märempi kuin kuvissa), pääsee taas aloittamaan kunnon koulu- ja estetreenit. Ihan huikeaa päästä taas tekemään kaikenlaista monipuolisemmin! Eilen valo loppui kesken kuvaamista ajatellen, koska ratsastin vasta illalla kuuden jälkeen. Ratsastuksen loppupuolelta Mikaela kuvasi videoita ja tässä on niistä pieni kooste.

Lopuksi täytyy vielä hehkuttaa, mitä tapahtui tänään. Olin aivan järjettömän väsynyt pitkän työpäivän jälkeen ja tuntui, etten kertakaikkiaan jaksa raahautua tallille  ja mennä ratsastamaan. Pakko sinne tietysti oli mennä, kun ei Futuraa voi jättää liikuttamattakaan. Ajattelin pitää rennon päivän ja ratsastaa kaulanarulla. Motivaationi ei siis ollut tänään huipussaan, mutta Futuran motivaatio oli – ja se tarttui minuunkin.

Futura oli aivan superhyvä ja toimi kaikin puolin erinomaisesti kaulanarulla ratsastaessa. Se kuunteli istuntaa aivan älyttömän hyvin ja esimerkiksi ravivolteilla hakeutui tosi kauniisti eteen alas, sekä tuntui myös työskentelevän takaosallaan tosi aktiivisesti. Futura oli niin hyvin kuulolla, että yht’äkkiä minulle tuli vahva tunne siitä, että ratsastus voisi onnistua ilman kaulanaruakin. Jokin järjen ääni yritti vähän jarrutella, mutta kuuntelin intuitiota ja heitin kaulanarun pois.

Sitten ratsastin kaikki askellajit läpi molempiin suuntiin ilman kaulanarua ja ilman suitsia! Futura oli todella hieno, rauhallinen, rento ja vastaanottavainen. Kääntyminen sujui todella näppärästi istunnan ja raipan avulla – osoitin vain raipalla lavalle tai kaulalle pohkeen tapaan, kun halusin Futuran kääntyvän.

Pysähtyminen ei aina onnistunut ihan välittömästi, mutta kuitenkin sen verran nopeasti, että oloni pysyi turvallisena. Yritin vähän opettaa pysähdystä harjasta vetämällä ja tuntui, että lopuksi Futura vähän tajusikin ideaa. Onneksi olin ottanut paljon herkkuja taskuuni, joten pystyin palkitsemaan sitä hienoista suorituksista.

Siellä me hämärtyvässä illassa kahdestaan teimme jotain niin siistiä, etten vieläkään meinaa pystyä käsittämään! Kukaan ei ollut paikalla näkemässä sitä hienoutta, mutta ehkäpä me pystymme siihen joskus uudelleenkin. Lopuksi otin vielä tuon ylläolevan kuvan todisteeksi, sillä muuten olisin varmaan itsekin alkanut epäillä tapahtuneen todenperäisyyttä.

Tallikaveri kommentoi kuvan nähtyään, että Seuraavaksi Futura kasvattaa ehkä siivet ja te liitelette yläilmoissa yhdessä.”

Joskus kyllä siltä tuntuukin! 

13 thoughts on “Jee, kenttä on sulanut!

 1. A. says:

  Äsh, tarkotin nuita jalkoja, kun ne vetelee jatkuvasti tuolla kauheen takana, sun etukenoa, rönötystä ja holtitonta kädenliikettä. En tajua miten omaan kommenttiin saa jatkettua, joten vastaan nyt näin..

  • Futura kyllä jo huomauttaisi herkkänä hevosena, jos ratsastukseni olisi todella noin surkeaa, kuin miltä kuvauksesi perusteella kuulostaa. Eiköhän jätetä ratsastukseni analysointi ammattilaisille ja tee sinä jotain mukavaa, syö vaikka jäätelö. 🙂

 2. Vilma says:

  Kertoisitko hyviä maastakäsittely “liikkeitä”? Hepallani en voi kun 2 krt viikossa ratsastaa, koska sillä on selkä nyt aika jumissa. Sitä ei voi hypyttää oikeestaan ku sillä on pieni hankkarivamma. Puomeja ja kavaletteja voi mennä. Elikkäs, 6krt/vko liikutan sen, joten 4 päiväksi pitäisi olla jotain maastakäsittelyä. Hevoseni on aika lihaksikas, joten mietityttää vaan, että miten saan lihakset ylläpidettyä.. Jumppaan joka päivä sitä ja sillä on todella hyvässä kunnossa lihakset, selkä on vaan jumissa. Ainakin voisin juoksuttaa liinassa heppaa, mutta entäs sitten ne 3 muuta päivää? Tiedätkö sellaisia maastakäsittely “liikkeitä” mitkä aktivoivat hevosen takapäätä (ainakin peruutus) ja muita “tärkeitä” lihaksia (esim. vatsalihakset) ? ISO kiitos avusta! 😀

 3. A. says:

  Kiva penkki-istunta sulla, kannattas omaa istuntaa pistää kans kuntoon. Ei pahalla, häiritsee vaan.

  • Mun istunta on kyllä kehittynyt huomattavasti tässä vuosien varrella, eli en todellakaan ole siitä huolissani, eikä sinunkaan tarvitse! 🙂 Estesatulalla ratsastaessa ei ikävä kyllä pysty saavuttamaan täydellistä kouluratsastusasentoa.

   • Ratsastuksen ohjaaja says:

    Jaa, minä kun katsoin, että onpas hyvä lantion asento, minusta sun istunta on kehittynyt ihan mielettömästi!

 4. Moi<3 says:

  Se on kyllä ihanaa, kun tajuaa että hei, tämähän menee ihan super hyvin! Ja varsinkin silloin kun ei edes itse jaksaisi yrittää. Ja meillä lisä motivaatiota antaa silmissä näkyvä kehitys, kun kyseessä nuori heppa. Vaikka välillä miettiikin mikä ihme mut sai tähän ryhtymään samalla kun kävelee ulkona hyytävässä tuulessa ja sateessa:D

 5. Hanna says:

  Vau! Meidän kentällä on n. 5cm lunta, mutta se ei sula millään! Tietysti kaikki lumikasat ovat sulaneet jo melkein kokonaan tallin läheltä mutta miten vaivaiset 5cm ei sitten sula millään! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *