Hamppuöljyllä kiiltoa ja elinvoimaa


Tämä postaus on toteutettu Chia de Gracian kanssa kaupallisena yhteistyönä.

Sain reilu kuukausi sitten Chia de Gracialta Futuralle kanisterin hamppuöljyä kokeiltavaksi. Yhteistyötä on aina mukava tehdä sellaisen yrityksen kanssa, jonka tuotteita ostaisin muutenkin. Olen siis todennut viimeisen vuoden aikana Chia de Gracian rehut ja lisäravinteet erityisen hyviksi ja toimiviksi muutenkin, kuin näiden satunnaisten yhteistyökuvioiden kautta. Futura syö siis ihan säännöllisesti nivelten kuntoa ylläpitävää Joint Buddy-rehusekoitusta ja tänä talvena olen syöttänyt sille myös hampunsiemenrouhetta proteiinilisänä. Hamppu hevosen ravinnossa oli siis ihan tuttu juttu, mutta hamppuöljyn käyttö hevosen ruokinnassa tuli minulle ihan uutena asiana.

Toisin kuin hampunsiemenet, hamppuöljy ei sisällä proteiinia. Hamppuöljyn syöttäminen edistää erityisesti hevosen karvapeitteen ja ihon hyvää kuntoa, sekä auttaa pitämään vatsan kunnossa. Hamppuöljy sisältää runsaasti antioksidanttina toimivaa E-vitamiinia, sekä arvokasta gammalinoleenihappoa (GLA). GLA säätelee solujen sisällä toimivien ja tulehduksia estävien aineiden toimintaa, sekä vaikuttaa ruuansulatuselimiä suojaavan liman määrään ja voi siten olla avuksi vatsavaivojen hoidossa ja ehkäisyssä. Hamppuöljyn Omega 6- ja 3-rasvahappojen suhde on optimaalinen (3:1). Omega-rasvahapot ravitsevat ja suojaavat ihoa, sekä auttavat hillitsemään tulehduksia elimistössä.

Ensivaikutelman perusteella hamppuöljy oli aika ällöttävän näköistä, vihreää litkua. Rohkeasti ruuttasin sitä kuitenkin kanisterista käteeni. Pitihän sitä tietysti vähän maistaakin ja omasta mielestäni maku oli oikein hyvä, mutta Futuraa se ei oikein ensimmäisinä viikkoina kiehtonut. Parissa viikossa nirso hevoseni vihdoin tottui uuteen makuun ja alkoi syödä mössönsä hyvällä ruokahalulla hamppuöljystä huolimatta. Futuralle olen nyt tämän reilun kuukauden ajan syöttänyt melko pientä annosta (2 painallusta päivässä) ja se on sopinut oikein hyvin, eikä ole tehnyt Futurasta liian energistä. Hamppuöljyä on vielä reilusti jäljellä, eli kanisteri on oikein riittoisa.

No entäs sitten ne vaikutukset? Jouhet ovat kasvaneet ihan silmissä. Futuran harja alkoi kasvaa nopeasti pidemmäksi ja tuuheammaksi, samoin häntä. Ei nyt sentään ihan sellaisiin tukkajumalamittoihin, että viitsisin alkaa kasvattamaan Futuralle pitkää harjaa, joten lyhensin harjan pari viikkoa sitten entisiin mittoihinsa. Terveemmältä ja paksummalta se näyttää joka tapauksessa ja karvakin on saanut upean kiillon. Nyt karvanlähtöaika on juuri alkanut, enkä muista että Futura olisi ollut koskaan karvanlähtöaikana yhtä elinvoimaisen näköinen kuin nyt, vaikka olen yleensä karvanvaihdon aikana sille vitamiinilisää syöttänytkin. Saa nähdä, jatkuuko sama elinvoimaisuus koko karvanlähdön ajan. Jotain B-vitamiinilisää ajattelin kyllä vielä hankkia pahimman karvanlähdön tueksi.

Vertailun vuoksi tässä on Futuran ohut luihuletti viime syksynä. Siihen verrattuna harja on ainakin huimasti paksuuntunut ja saanut kiiltoa talven aikana – varsinkin nyt, kun hamppua lisättiin ruokavalioon! 🙂

Tänään oli vaikea saada harjasta hyviä kuvia, koska ulkona oli kova tuuli ja jouhet pöllysivät. Futura pääsi kentälle pörhistelemään pienen irtojuoksutuksen merkeissä. Annoin sen toteuttaa itseään aika vapaasti ja räpsin kuvia. Olen kyllä aika onneton bloggaaja, kun en omista edes kunnon kameraa. Voin kertoa, että hitaalla ja tarkennushaluttomalla pokkarilla oli työn ja tuskan takana saada edes pari kelvollista kuvaa. Oli kuitenkin pakko tyytyä omiin kuvaustaitoihin ja omaan kameraan, koska vieläkään en ole saanut kavereiden kanssa aikatauluja sopimaan yhteen. Karvan kiilto sentään näkyy, vaikkei kuvien laatu päätä huimaakaan.

Jokakeväinen vitsaus, eli loimen aiheuttama hiertymä lavassa on palannut tänäkin vuonna. Koskaan siltä ei olla kokonaan vältytty ja pari vuotta sitten hankkimani lapasuojuskin on kadonnut – tosin siitäkään ei juuri ollut apua, kun se hiersi sitten toisesta kohtaa. Nyt lavan hiertymä on kuitenkin pienempi kuin yleensä ja karva tuntuu uusiutuvan jo kovaa vauhtia, joten voipi olla, että hampulla on jotain osuutta asiaan.

 Hamppuöljy on nyt kokeiltu ja hyväksi todettu, joten Futura saa varmasti syödä sitä jatkossakin ainakin osan vuodesta. Itsekin vannon öljyjen nimeen ja olenkin jo puolisen vuotta käyttänyt pelkästään luonnollisia öljyjä ihoni kosteutuksessa, sekä myös sisäisesti nautittuina. Omankin kokemukseni kautta voin siis sanoa, että öljyt ovat usein erinomaisia lisäravinteita ja tulokset todellakin puhuvat puolestaan. Annamme Futuran kanssa hamppuöljylle ison peukun ja vahvan suosituksen. Hamppuöljyä pääsee tilaamaan täältä.

19 thoughts on “Hamppuöljyllä kiiltoa ja elinvoimaa

 1. Hilda says:

  Nostaako laukan ulko- vai sisäpohkeella? Mulle se on opetettu niin, että ulkopohje taakse ja sisäpohje hieman eteenpäin. Toisaalta se on parempi nostaa sisäpohkeella, sillä hevonen pysyy paremmin peräänannossa, kun ulko-ohja tukee ja sisäpohje tukee, kun sillä nostaa laukan ja samalla se pitää hevosen ulko-ohjan tuella. Hevonen voi luiskahtaa helpommin avuilta, jos nostaa ulkopohkeella. Tai en osaa kunnolla selittää mutta näin olen kuullut 😀 Mutta mun hevonen nostaa laukan ulkopohkeesta, joten tuskinpa alan tuota laukannostoa muuttaan. Oli muutenkin iso työ edes opettaa koko laukannosto.

  • Nostan laukan enemmän istunnalla kuin pohkeilla, mutta ennemmin sisäpuolen istuinluulla. Vähän siinä siirtyy sisäjalka eteen ja ulkojalka taakse, mutta tosi hienovaraisilla avuilla saan laukannoston tehtyä ainakin Futuran kanssa. Se kun on niin innokas laukkailija, että nostaa laukan lähes ajatuksen voimalla. Joskus Futuran ollessa laiskemmalla tuulella, siirrän pohkeitakin laukannostossa reilummin. Hevosta voi varmasti herkistää avuille. Itse en tilanteessasi lähtisi muuttamaan apuja kokonaan, mutta yrittäisin nostaa laukkaa pienemmillä ja pienemmillä avuilla. Ehkä jossain vaiheessa pääsette tilanteeseen, jossa ulkopohjetta ei tarvitse juurikaan siirtää 🙂

 2. Essi says:

  Minkä tasoinen ratsataja olet?:) vaikutat todella hyvältä! Muuten voitko kertoa, mitä pitäisi tehdä, kun hevonen väistää ympyrällä? Ympyrällähän hevosen pitäisi taipua eikä väistää, mutta heppani väistää. Tätä ongelmaa ei ole siis käynnissä vaan ravissa. Hevosen sain aika vasta ensimmäistä kertaa myötäämään niskastaan ja kuolaintuelle. Voiko sanoa kuolaintuelle, jos en käytä kuolaimia? 😀 No kuitenkin. Laukassa ympyrällä ei riitä vielä tasapaino. Kun saisin ravin hyvin sujumaan ympyrällä, niin sitten voin siirtyä laukkaan ympyrällä. Miten saisin paremman tasapainon hevoselleni? Maapuomit ja kavaletit ovat aika hyvää treeniä? Hevosta olen ratsastanut 8kk “kouluttaen”, sitä ennen se on ollut puskailuratsuna ja se on aika varmajalkainen kun on enimmäkseen maastoiltu. Hevonen on ex ravuri. Oikeeseen kierrokseen sujuu jo melko hyvin ravissa, mutta vasempaan ei. Hevonen lähtee väistämään takapäällään ja lähtee pois ympältä. Voisiko ympyrä olla liian pieni? Ja kun teen ravissa ympyrän pellolla, jossa on kavioura, niin hevonen menee hyvin (koska ei halua mennä hankeen :D). Kentällä ei oo kaviouraa vaan pohja on tasainen. Teenkö jotain väärin, jonka takia hevonen lähtee ympyrältä ja väistää? Mikä voisi olla vikana? Ulko-ohjan tuki häviää ja jään vetämään sisäohjasta? Kuitenkin aion nyt työstää hevosta ympyrällä, pellolla.

  • En oikeastaan osaa lähteä tasoani määrittelemään mitenkään. Olen ratsastanut yli 20 vuotta, mutta en viime vuosina mitenkään tavoitteellisesti, vaan ihan omaksi iloksi. Hevoset saan yleensä kulkemaan oikein päin ja hallitsen vähintään HeB-tason koulukiemurat. Voisi sanoa, että olen saman tasoinen kuin Futurakin, kun olen sen kerran itse kouluttanut sille tasolle, mihin olen pystynyt. Kun mulla ei ole sen osaavampia hevosia, joilla nyt ratsastaa, en itsekään ole voinut harjoitella mitään pohkeenväistöjä vaativampia koululiikkeitä. Mielestäni tason määrittely on ylipäätään aika turhaa hommaa, jos ei edes kilpaile. En myöskään kauhean mielelläni neuvo muita ratsastuksessa varsinkaan netin kautta, koska kokonaiskuvaa ei voi tilanteesta saada näkemättä hevosta omin silmin.

   Kuulostaa kuitenkin siltä, että hevosellasi on vielä huono tasapaino ja että se tarvitsee vielä paljon treeniä ihan käynnissäkin ennen kuin ravi ja laukka voivat lähteä sujumaan. Jos hangessa meno on epämieluisaa, se voi johtua osittain myös siitä, ettei hevosella ole vielä voimaa liikkua raskaammalla pohjalla. Jos ympyrällä meno on vaikeaa, kannattaisi opettaa hevosta ympyrällä kulkemiseen myös juoksuttamalla, missä voi käyttää myös apuohjia ohjaamaan hevosta käyttämään kroppaansa “oikein”. Ratsastaessa tekisin vielä paljon ympyrätyöskentelyä käynnissä, myös pienempiä voltteja yms. Ravissa pitäisin ympyrät vielä mahdollisimman suurina ja tekisin paljon siirtymisiä. Jos ravissa lähtee takapää seikkailemaan liikaa, ottaisin käyntiin, korjaisin tilanteen siinä ja pyytäisin taas ravia. Paljon vaan toistoja ja lyhyitä ravipätkiä, niin eiköhän asia vähitellen lähde korjaantumaan. Hevosta kannattaa myös ehdottomasti jumppailla maasta käsin. Ravitaustainen hevonen voi uuteen ammattiin opetellessaan olla hyvinkin jumissa, jolloin molempiin suuntiin ratsastus ei vain kertakaikkiaan onnistu yhtä hyvin.

  • Ei Futura osaa mitenkään kunnolla laukanvaihtoja. Kyllä se vaihtaa laukan, jos tehdään kahdeksikkoa ja annan keskellä laukanvaihtoavut, sekä esteillä vaihtaa myös näppärästi, mutta ei se osaa tyylipuhdasta vaihtoa tehdä, vaan vaihtaa usein takajalat edellä tai parin raviaskeleen kautta. Puomin avulla kahdeksikolla vaihto on helpoin opettaa. En nyt jaa tarkempia vinkkejä, kun meilläkään vaihdot eivät oikeaoppisesti suju 🙂

 3. Hilma says:

  Moikka Kaktu! Kun teit vielä videoita YouTubeen katsoin niitä ahkerasti ja katson edelleenkin sun vanhoja videoita sieltä 🙂 Siirryin ehkä puoltoista vuotta sitten seuraamaan sun blogia ja kiinnostuin todella sun ja Futuran elämästä! Mielestäni hevosblogeja on liian vähän ainakin tämän tyylisiä kuin sinun blogisi on, koska tuntuu että olet aina iloinen etkä jätä ketään huomiotta ja nautit elämästäsi. Kun minulle vielä tuli Villivarsa ennen kuin se lopetettiin huomasin 2015 vuoden toisessa tai kolmannessa Villivarsassa että hetkinen mitenkäs toi hevonen tossa kansikuvassa näyttääkin niin tutulta ja kun luin kansikuvasta sen pienen tekstin ja siinä luki Futura niin etsin äkkiä käsiini sen aukeaman jossa oli sinusta ja Futurasta juttu! Luen sitä välillä vieläkin mielenkiinnolla ja tulin sen myötä yhä aktiivisemmaksi lukiaksi sun blogissa ja seuraan niin tarkasti että milloin tulee seuraava postaus 😉 Minä itse olen harrastanut ratsastusta kohta seitsemän vuotta ja mulla on kaksi vuokra hevosta, molemmat amerikanravureita ja ne molemmat ovat niin ainutlaatuisia ja omia persoonia! Kun luin aika vasta sinusta ja Futurasta vähän enemmän huomasin että nämä mun kaksi vuokrista ovat joissakin asioissa samanlaisia kuin Futura ovathan nekin ravureita mutta molemmilla pystyy sekä ajaa ja ratsastaa (toinen kylläkin vähän koulutus vaiheessa vielä). Mutta toivottavasti jaksoit lukea tämän ja olis niin päivän piristys jos vielä vastaisitkin! Kaikkeen voimia sinulle Kaktu sekä Futuran kanssa että muussakin elämässä <3

  • Kiitos aivan ihanasta kommentista <3 Tosi paljon lämmittää sydäntä, kun saa lukea tuollaista palautetta. Haluaisinkin ottaa lukijat mahdollisimman hyvin huomioon ja on hienoa kuulla, että olen mielestäsi onnistunut siinä 🙂

 4. Anonyymi says:

  Mitä “koululiikkeitä” Futura osaa? esim. ravilisäys, avotaivutus, etuosakäännös jne? 🙂

  • Väistöt käynnissä ja ravissa, vähän avotaivutuksen alkeita, etuosakäännöksen, ja kyllä lisäyksetkin onnistuu, tosin kuumuu niistä niin paljon, että aika harvoin tehdään 😀

 5. Kaisa says:

  Minulla ei ole ongelmia ladata blogisivua ja kuvatkin tulevat ihan kerralla esille. Tosiaan itse tykkäsin siitä että blogitekstit olivat etusivulla niin että näki helpommin mitkä tekstit oli tullut luettua ja mitkä ei. Tykkään käydä lukemassa kommentteja myös jälkikäteen. Mutta en valita nykyisestä muodosta, mulle on ihan sama millainen blogi on kun luen sitä kuitenkin 😀

 6. Nekku says:

  Pappa on kyl upeessa kunnossa!:) semmone pakko sanoa että ärsyttää kun tykkään lukea kommentteja niin pitää aina rullata koko teksti loppuun kun vanhassa ne oli silleen paremmin/nopeammin luettavissa ja nyt nää tekstit on tollee typerästi peräkanaa pötkössä. Mut emmä silti teit hylkää, jatkan edelleen aktiivisena lukiana ja ootan aina kuin kuuta nousevaa uutta kirjoitusta. Hyvää kevään odotusta teille!:)

  • Kiitoksia, tosi mukava kuulla 🙂 En kyllä oikein ymmärtänyt, miten edellisessä blogissa kommentteihin pääsy oli nopeampaa, kun musta se menee tässäkin suunnilleen samalla tavalla 😀

   • Anonyymi says:

    Tarkoitti varmaan että bloggerissa oli kommentit paremmim luettavissa, samaa mieltä minäkin. Ja bloggerissa kuvat latautuivat heti, kun täällä kestää latautua suht kauan, vaikka olisi kuinka hyvä netti. Huonolla netillä ei lataudu ollenkaan täällä. Mutta blogipohjasta huolimatta pidän blogistasi aivan hurjasti ja odotan innolla jokaista postausta! 🙂

    • Vastaan nyt tässä sekä Kaisalle, että anonyymille. 🙂 Tosiaan, voi olla että niissä etusivun otsikkokuvissa oli silloin bloggerissa linkki kommentteihin, itse en vain ole sitä käyttänyt kommenttien lukemiseen, niin ei ole sillä tavalla jäänyt mieleen. Mulle tuli aika paljon huonoa palautetta silloin bloggerin aikaan siitä, että postaukset piti uusimmissa ulkoasuissa erikseen klikata auki, eikä kukaan kehunut tuota nopeaa pääsyä kommentteihin – paitsi nyt, kun sitä ei enää ole! 😀 Harmin paikka, mutta tässä sen huomaa, ettei kaikkia pysty miellyttämään, vaikka kuinka haluaisi.

     Itseäni jotkut asiat harmittavat tässä blogimuutossa, mutta toimivuus on yleisesti wordpressissä mielestäni huomattavan paljon parempi. Kuvien pitkästä latautumisajasta on joku muukin sanonut, mutta mulla ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa, vaan ne ovat auenneet välittömästi myös muilla laitteilla, kuin omalla koneellani, eikä mulla ole aina edes ollut hyvää nettiyhteyttä käytössä.

     Ajattelin lähiaikoina kirjoittaa postauksen tämän muuton plussista ja miinuksista, sekä kysyä samalla lukijoilta palautetta. Joihinkin asioihin varmaan pystyn vaikuttamaan, mutta kun itse en ole mikään koodausvelho ja aikaa on ollut todella rajallisesti, en ole ehtinyt kovin paljon tämän ulkoasun kanssa vielä kikkailla. Kiitos palautteestanne, se on ihan hirmu arvokasta ja olen kiitollinen siitä, että kommentoitte! 🙂

   • Kaisa says:

    Etusivulla useampi blogiteksti oli peräkkäin niin että jokaisesta tekstistä oli näkyvillä alkuosa kirjoituksesta. Muistaakseni myös kommentti -linkki oli lisättynä siihen niin että pääsi suoraan niitä lukemaan. Voi olla kyllä että muistan väärin 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *